Virágzó vidékünk

Vízparti nyaralás rossz időben: mutatjuk, mi mindent csinálhatunk

Akkor se essünk kétségbe, ha hűvösebb az idő a vízparti nyaraláskor. Mutatunk ötleteket.

Előfordul, hogy kánikulai melegre számítunk a nyaralás alatt, és az egész időt a vízparton töltenénk, de az időjárás közbeszól, és szakadó eső fogad minket már reggel. Manapság jó előre el kell tervezni a nyári szabadságot is, az idei nyár pedig nem kimondottan kánikulai júliust tartogatott eddig a számunkra.

De ilyenkor se essünk kétségbe, ha nem süttethetjük a hasunkat a parton, és nem csobbanhatunk kedvenc tavunkba, mert annyira lehűlt a vize.

A teljesség igénye nélkül mutatunk néhány ígéretes programlehetőséget rossz idő esetére.

1. Balaton

A balatoni nyaralás szeszélyes lehet, ahogy az időjárás is az mostanában. Ha teljes egészében a tóra alapozzuk a pihenésünket és a kikapcsolódást, könnyen lehet, hogy a hotelszobába kényszerülünk egy jó kis társasozásra vagy kártyázásra, ami egy-két esetben még igazán vidám szórakozás, ha viszont többször fordul elő, bosszantó lehet.

Ha mindenképp vizes élményre vágyunk, kézenfekvőnek tűnik a termálvizeink nyújtotta lehetőségek kiaknázása. A Balaton partjától nem messze található büszkeségünk, a legnagyobb természetes termál tófürdő közel és távol, a Hévízi-tó, aminek a hőmérséklete rossz idő esetén is kellően meleg és élvezhető, persze nem egész napon át.

Fotó: Pixabay

Hasonlóan jó adottságokkal rendelkezik az épített fürdőkomplexum Kehidakustányban, a Kehida Termál nagy medenceválasztékkal várja a látogatókat. A Marcali Fürdő fedett kapacitása nem túl nagy, de érdemes felkeresni, a Balaton délnyugati medencéjétől mindössze 14 km-re fekszik. Aki hosszabb utat és vezetést is szívesen bevállal, azok megnézhetik Sárvárt is, fürdője mellett a városka látnivalóival, a várral, a gondozott, szép óvárosi résszel igazán hangulatos kirándulást ígér.

A Zalakarosi Fürdő és az Igali Gyógyfürdő pedig több ezer vendég befogadására is alkalmas, a strandi rész is hatalmas, de fedett medencerészekben, gyógyvizes- és élménymedencékben is bővelkedik mindkét hely. 

De nemcsak termálvizeket találhatunk a nyaralás során, hanem egyéb szabadidős programokat is, különösen, ha egy kis rossz idő nem riaszt el minket a kalandozástól.

Balatonfűzfőn csodás természeti környezetben található a Balatoni Bob Szabadidőpark, ahol egész napos élményt kínálnak a gyerekes családoknak vagy baráti társaságoknak egyaránt.

A két, egyenként másfél kilométer hosszú bobpálya köré épült szabadidős és kirándulási helyszín egész évben nyitva van, Magyarországon ez a leghosszabb olyan dupla bobpálya, amelyen a bobok sínre rögzítve futnak, de a bobozáson kívül számos más szórakozási lehetőséget nyújt.

Az új Panorámapályán pöröghetünk a 360 fokos kanyarban, miközben a balatoni panorámában gyönyörködünk. Az Alagútpálya is élménydús szórakozást kínál: éles döntött kanyarok, bukkanók tarkítják, és egy 15 méter hosszú alagút, amelyben sötétedés után villogó fények fokozzák az adrenalinszintet. A pályák egész évben fogadják a sebességfüggőket, nyári estékre pedig kivilágítják őket, hogy akár tízig is végigsüvíthessünk rajtuk.

2. Tisza-tó

Második legnagyobb tavunk is kínál bőséggel lehetőséget a szórakozásra a strandjai mellett is.

A pihenni és gyógyulni vágyóknak számos lehetőségük van élvezni a főként ízületi és mozgásszervi megbetegedések kezelésére szolgáló termál- és gyógyfürdők jótékony hatását. Ilyen Tiszafüred, Karcag, Kunhegyes, Tiszaörs, Heves, Tiszaújváros, Polgár, Abádszalók, Tiszacsege, Balmazújváros, Berekfürdő és Mezőcsát is.

Ugyanakkor a tavat körülölelő gát kitűnő lehetőséget nyújt a környék kerékpárral történő bebarangolására is, ha a víz túl hideg. Lenyűgöző tájak, falvak, vendégszerető helybeliek várják az utazókat.

Azok, akik lóháton szeretnének megismerkedni ezzel a csodálatos tájjal, a környéken található lovastanyák érdekes és változatos programlehetőségeiből csemegézhetnek.

A Tisza menti emberek hagyományőrző, az alföldi népi kultúra értékeit ápoló emberek. A népi fazekasság, a néptánc, a vessző- és sásfonás, a halászat és pákászat nemcsak múzeumokban, hanem az élő valóságban is megtapasztalható ezen a vidéken.

Ökocentrum

A Tisza-tavi Ökocentrum Poroszlón a Tisza és a Tisza-tó természeti kincseit, Magyarország második legnagyobb tavának csodálatos élővilágát tárja elénk. A 2012-ben elkészült felszálló madárra hasonlító központi épületben találjuk Közép-Európa legnagyobb édesvízi akváriumát, de a környező parkban és a tóparton is megannyi izgalmas látnivaló várja a látogatókat.

Fotó: Wikimédia Commons

Az Ökocentrum központi épület 2600 m² alapterületű, négy szinten várja az érdeklődőket állandó és időszaki kiállításaival, rendezvénytermével, háromdimenziós mozijával, játszószobával és kilátó tornyával. A Tisza-tavi Ökocentrum legfőbb látványossága Közép-Európa legnagyobb édesvízű akváriumrendszere, mely egymillió literes össztérfogatával és a benne bemutatott víz alatti csodákkal igazán különleges természetközeli élményt nyújt.

100 évig is élhet Poroszlón a világ legnagyobb édesvízi hala
Az egykoron a magyar folyókban is élt halfaj hatalmasra megnő.

A Tisza-tavi Vízi Sétányon a víz fölött 1500 méter hosszan vezet az út a különböző madárvártákhoz és kilátóhelyekhez, hogy megfigyelhessük a Tisza-tónál élő madarakat anélkül, hogy megzavarnánk őket. A Vízi Sétány tanösvényhez egy 20 személyes, menetrend szerint járó kishajóval lehet eljutni, pár perc alatt. A Tisza-tavi Vízi Sétányteljesen független a Tisza-tavi Ökocentrumtól, onnan már nem indulnak járatok a Vízi Sétányra.  A Vízi Sétány kizárólag a Fűzfa Kikötő és Túrabázisból érhető el. De különböző csónaktúrákon is részt vehetünk, ez esetben pedig az Ökocentrum kikötőjébe kell mennünk.

3. Velencei-tó

A Velencei-tó Magyarország harmadik legnagyobb természetes tava, kedvező természeti és földrajzi adottságainak, valamint a mederszabályzásnak köszönhetően a Balatonhoz hasonlóan hazánk legkedveltebb üdülőhelyeinek egyike.

A Velence SPA élményfürdő nemcsak wellness, hanem sportolási és egyéb rekreációs szolgáltatásokkal is várja látogatóit, ha a tóban való fürdőzést el is lehetetleníti az időjárás.

Rossz idő esetén érdemes felkeresni a Gárdonyi Rönkvárat is. Az Egri Vár eme kicsinyített mása Agárdon található a gyógyfürdő közelében, Gárdonyi Géza szülőháza és a Velencei-tavi Galéria melletti területen. A rönkvár közel 500 négyzetméteres, a Dobó bástyán kívül van itt egy 50 méteres  földalatti labirintus is,valamint egy 9 méter magas torony.

A Bence-hegyi kilátó Sukorón lélegzetelállító panorámát kínál, ahonnan az egész tó belátható. Autóval is könnyen megközelíthető, ahogy a Pákozd-Sukorói Arborétumot és Vadasparkot is érdemes felkeresni a kirándulós időjárásban.

Fotó: Wikimédia Commons

Az aprócska településen, Pázmándon, a Velencei-tó keleti végétől pár kilométerre található az egyik legismertebb nevezetesség, a Pázmándi Vízimalom. Az eredeti épületet lerombolták, de 1998-ban újjáépítették a zsilipet és a gépházat.

A magyar Stonehenge-t, vagyis a Pákozdon található ingóköveket is megcsodálhatjuk, hátha rájövünk a rejtélyükre. A Velencei-hegységben, Pákozd mellett magasodnak ezek a különös kőalakzatok. E furcsa, egymáson egyensúlyozó sziklák természetellenesen billegő elhelyezkedésükről kapták a nevüket: ingókövek.

Fotó: Wikimédia Commons/Pasztilla aka Attila Terbócs

Keletkezésükre tudományos és mitikus-misztikus-történelmi magyarázat is létezik, így ki-ki kedvére válogathat, melyiket hiszi el inkább. Egy azonban vitathatatlan: az óriási gránitkövek látványa lenyűgözi az arra járót.

A közeli Székesfehérvár, vagy a királyok városa valóságos kulturális kavalkáddal várja az odalátogatókat. Nyáron számos szabadtéri program, fesztivál, színházi előadások fogadják az érdeklődőket, de a múzeumok, a történelmi belváros is számos felfedeznivalót rejt.

Fotó: Pixabay

Ha esős, rossz időt fogunk is ki a tóparti nyaralás során, akkor sem érdemes elkeseredni, hisz a városlátogatásban, a túrázásban vagy egyéb szabadidős tevékenységben nem, gátolhat meg a hidegebb levegő, netán az eső sem. A jókedvünk mellett legfeljebb az esőkabátot is magunkkal visszük a felfedezőútra.

Idén is várják a fürdőzőket a Balaton szabadstrandjai
Az északi és déli parton is számos megújult ingyenes strand várja a fürdőzőket.

Kiemelt kép: MTI/H. Szabó Sándor

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik