Virágzó vidékünk

Sokat javított a Balaton turisztikai forgalmán a termálfürdők látogatottsága

Megjelentek a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai a kereskedelmi szálláshelyek forgalmáról.

Miközben az ország nagyobb része az európai trendeknek megfelelően képes volt növelni a vedégéjszakák forgalmát, a balatoni régió és különösen a parti terület, csak óvatosan követte a többieket. Számokkal is megfogalmazva, míg országosan 3,8 százalékos volt a forgalomnövekedés, a balatoni forgalom csak 1,6 százalékkal haladta meg az előző évet. Ha leválasztjuk a közvetlen parti területről a zalakarosi, hévízi, tapolcai térséget, akkor kiderül, hogy a parti térség még az egy évvel korábbi eredményét sem hozta – olvasható a Balatonitipp.hu-n.

A nyugati “termálpatkó” településeinek eredményei ellensúlyozták a régió gyengülését

A termálfürdők vidéke 2018-ban az országos javulást is meghaladó 5 százalékos növekedést produkált, ugyanekkor a tőlük leválasztott Balaton-parti rész forgalma 0,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi eredménytől. Csak a külföldi vendégeket nézve a termál-régió 1,3 százalékos növekedésével szemben a vízparti rész 3 százalékos visszaesést könyvelhet el.

A parti területnek egyedül a belföldi forgalomban sikerült 0,8 százalékot javítani az előző évi eredményekhez képest, de ezzel is nagyon elmaradt az országosan mért 5,3 százalékos növekedéstől.

Zalakaros – Fotó: pixabay.com

A hazai és a külföldi vendégek által generált fogalom adataiból kiderül, Hévíz töretlenül tartja első helyét kereskedelmi szálláshelyeinek 1 millió 136 ezer vendégéjszakás fogalmával a balatoni régióban. Második helyen Balatonfüred áll 725 ezres forgalmával, Zalakaros pedig beelőzve Siófokot feljött a harmadik helyre a maga 638 ezer éjszakájával. Siófokot 632 ezren választották tavaly, és ez bizony már csak a negyedik helyre volt elég.

A top tízben az ötödik helyen Zamárdi (195 ezer), a hatodik helyen Zánka (184 ezer), a hetedik helyen Cserszegtomaj (174.488), kicsivel mögötte lemaradva a nyolcadik helyen Balatonszemes (174.370), kilencedik helyen Keszthely (165 ezer), a tizedik helyen pedig Tihany szerepel a maga 146 ezer vendégéjszakájával.

Nagy esések, szép javítások

Jelentős változást az eddig örökös másodiknak tűnő Siófok produkált, a város 2018-ban a kereskedelmi szálláshelyek teljes vendégforgalmából 12 százalékot veszítve csúszott vissza a 4. helyre. Zalakaros ezzel ellentétben 2018-ban rekordszintű emelkedéssel, 15,1 százalékkal tudta növelni teljes forgalmát, ezzel el is foglalta az előkelő harmadik helyet a balatoni kereskedelmi szálláshelyeken a vendégek által eltöltött éjszakák száma alapján kialakult sorrendben.

Milliárdok a balatoni turizmusban
Nyilvános a szerencsés nyertesek listája.

Siófok mellett a balatoni régió másik nagy vesztese Keszthely volt a 2018-as forgalmat illetően. A “Balaton Fővárosa” címet hivatalosan is levédő település kereskedelmi szálláshelyein eltöltött éjszakák száma 2018-ban 26 százalékkal csökkent az előző évhez képest. A 165 ezres éjszakaszám a 9. helyhez lett elég az egy évvel korábbi 5. helyett.

A fenti adatok a kereskedelmi szálláshelyek forgalmát mutatják, tehát nem tartalmazzák a magán – vagy hivatalos besorolás szerint egyéb – szálláshelyek forgalmának mutatóit.

Kiemelt kép: MTI/Varga György

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik