Mozaik
Breathtaking view of Mauna Loa volcano on the Big Island of Hawaii. The largest subaerial volcano in both mass and volume, Mauna Loa has been considered the largest volcano on Earth.

Most már ez a világ legnagyobb vulkánja

Korábban a témában:

2013-ban egy amerikai kutatócsoport szenzációként tálalta, hogy felfedeztek egy több mint 300 ezer négyzetkilométeren elterülő pajzsvulkánt, ami több mint háromszorosa Magyarország területének.

A Japán keleti partjaitól körülbelül 1600 kilométerre fekvő, Tamu Massif nevű hegy a legnagyobb tagja egy ott húzódó víz alatt hegyvonulatnak, és hat évvel ezelőtt azt állították róla, hogy a hatalmas hegyet alkotó bazalt egy kitörési forrásból származik, tehát egyedi vulkán.

Csakhogy a Nature Geoscience című lapban megjelent friss tanulmányban más konklúzióra jutottak: nem egyedi vulkánról van szó, ami azt jelenti, hogy a Hawaii szigetén található Mauna Loa ismét a vulkánok királya a bolygónkon, írja a National Geographic.

William Sager, a University of Houston geofizikusa a lapnak arról beszélt,

ez elképesztő, mert így kellene a tudománynak működnie. A bizonyítékok alapján haladsz előre függetlenül attól, hogy mit hittél korábban.

A mostani megállapítások szerint a Tamu Massif egy kolosszális óceáni kéreg, ami négyszer vastagabb, mint a globális átlag. Arra azonban egyelőre nem találtak magyarázatot, hogy miért van ez így. A kutató hozzátette, a Tamu Massif még mindig rendkívüli jelenség, de már nem beszélhetünk róla szuperlatívuszokban.

mauna loa on hawaii big island, is one of five volcanoes that form the Island of Hawaii in the U.S. state of Hawai?i in the Pacific Ocean. The largest subaerial volcano in both mass and volume, Mauna Loa has historically been considered the largest volcano on Earth. It is an active shield volcano with relatively gentle slopes, with a volume estimated at approximately 18,000 cubic miles (75,000 km3),
A Mauna Loa – Fotó: iStock

A legnagyobb ismert tűzhányó a Földön így újra a Hawaii szigetén álló Mauna Loa, ami 2013-ig viselte ezt a címet.

A több mint 4 ezer méter magas vulkán legutóbb 1984-ben tört ki, a láva 34 kilométer hosszúságban folyt le a vulkán keleti oldalán, és elérte a Hilo nevű települést is.

Woman swinging at the famous swing at the "End of the World" located at the La Casa del Árbol (The Treehouse) in Baños, Ecuador.
Hinta a világ peremén
Rengetegen keresik fel a világ minden pontjáról a csendes tehénlegelőt a hinta miatt.

Kiemelt képünkön a Mauna Loa – Fotó: iStock

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.