Mozaik

Most már ez a világ legnagyobb vulkánja

2013-ban egy amerikai kutatócsoport szenzációként tálalta, hogy felfedeztek egy több mint 300 ezer négyzetkilométeren elterülő pajzsvulkánt, ami több mint háromszorosa Magyarország területének.

A Japán keleti partjaitól körülbelül 1600 kilométerre fekvő, Tamu Massif nevű hegy a legnagyobb tagja egy ott húzódó víz alatt hegyvonulatnak, és hat évvel ezelőtt azt állították róla, hogy a hatalmas hegyet alkotó bazalt egy kitörési forrásból származik, tehát egyedi vulkán.

Csakhogy a Nature Geoscience című lapban megjelent friss tanulmányban más konklúzióra jutottak: nem egyedi vulkánról van szó, ami azt jelenti, hogy a Hawaii szigetén található Mauna Loa ismét a vulkánok királya a bolygónkon, írja a National Geographic.

William Sager, a University of Houston geofizikusa a lapnak arról beszélt,

ez elképesztő, mert így kellene a tudománynak működnie. A bizonyítékok alapján haladsz előre függetlenül attól, hogy mit hittél korábban.

A mostani megállapítások szerint a Tamu Massif egy kolosszális óceáni kéreg, ami négyszer vastagabb, mint a globális átlag. Arra azonban egyelőre nem találtak magyarázatot, hogy miért van ez így. A kutató hozzátette, a Tamu Massif még mindig rendkívüli jelenség, de már nem beszélhetünk róla szuperlatívuszokban.

A Mauna Loa – Fotó: iStock

A legnagyobb ismert tűzhányó a Földön így újra a Hawaii szigetén álló Mauna Loa, ami 2013-ig viselte ezt a címet.

A több mint 4 ezer méter magas vulkán legutóbb 1984-ben tört ki, a láva 34 kilométer hosszúságban folyt le a vulkán keleti oldalán, és elérte a Hilo nevű települést is.

Hinta a világ peremén
Rengetegen keresik fel a világ minden pontjáról a csendes tehénlegelőt a hinta miatt.

Kiemelt képünkön a Mauna Loa – Fotó: iStock

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik