Mozaik

Tömegek szeretnék látni a vulkán tetejéről a napfelkeltét

A közösségi médiában kiposztolt lélegzetelállító fotók egyre több látogatót csalogatnak a látványossághoz.
Korábban a témában:

Február 1. óta csak előzetes regisztráció után lehet felmenni napfelkeltét nézni a hawaii Haleakala vulkán tetejére, ahonnan a valaha látott „legfenségesebb látvány” tárult a nagy amerikai író, Mark Twain elé – írta az MTI.

vulkan3

A Maui szigetén működő Haleakala Nemzeti Park Igazgatósága a növekvő zsúfoltság miatt tette kötelezővé az előzetes helyfoglalást, amely autónként – a belépőn felül – 1,50 dollárba kerül. A kilátónál 150 autónak van hely, de az utóbbi időben gyakran több mint 300 bérelt személyautó és egyéb jármű zsúfolódott össze a vulkán kráterének közelében, elegendő parkolóhely híján gyakran a ritka növényzetet letarolva és a torlódások miatt balesetveszélyt is okozva.

vulkan2

A február elején életbe lépett új regisztrációs rendszerben csak 150 autónak engedélyezik a belépést, helyet foglalni maximálisan 60 napra előre lehet a recreation.gov honlapon. A korlátozás kizárólag napfelkelte idejére, a hajnali 3 és 7 óra közötti időszakra, és csak az egyéni turistákra vonatkozik, a szervezett látogatások más elbírálás alá esnek. Az intézkedéssel nagyjából a felére szorítják le a napfelkeltenézők számát a 3000 méter magas vulkáni csúcson.

vulkan4

A nemzeti park illetékesei szerint a zsúfoltság problémája 15 éve jelentkezett először, de a múlt évre éleződött ki, mivel a közösségi médiában kiposztolt lélegzetelállító fotók egyre több látogatót csalogatnak a látványossághoz.

Fotók: Wikimedia Commons

Ilyen színes hajókat csak a máltai kikötőkben lehet látni

Luzzukat ringat Marsaxlokkban a tenger - ez a tökéletes regény-nyitómondatnak is beillő néhány szó valójában a máltai valóság egy csodaszép szelete. Ozirisz szeme, különleges hajóroncsok és színes vízi taxik engednek betekintést Málta kultúrájának egy olyan részébe, amiről méltatlanul kevés szó esik.

Csodás tengerparti élmények, újra! (x)

Málta egyik büszkesége, hogy természetes fürdővizeinek köszönhetően az EU a vízminőség szempontjából értékelt országok három legjobbja közé sorolta.

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.