Mozaik

Villog a Hold, de senki nem érti, miért

Mindenki roppant kíváncsi a magyarázatra.

Tudósok sokasága foglalkozik a Hold különböző jelenségeivel, melyeket tudományos művekben aztán publikálnak is.

Azt hihetnénk mindent tudunk már a Föld hűséges követőjéről, hisz hosszú évek óta számtalan módon, számtalan ember vizsgálta már a tőlünk mindössze 384 402 kilométerre lévő égitestet, ám mégis van olyan átmeneti jelenség a Holdon, amire a mai napig nincsen magyarázat, írja a Treehugger.

Ez a furcsaság pedig a Hold villogása, amely már az 1960-as évek óta, vagy még régebben, foglalkoztatja a tudósokat.

1960-ban Barbara Middlehurst és Patrick Moore csillagászok publikáltak a Science folyóiratban egy megmagyarázhatatlan furcsa holdjelenségről. amely szerint a holdfelület egyes régiói fényesebbek lettek, majd elsötétedtek, egyértelműen villogtak, és senki sem tudta megmagyarázni, hogy miért.

Meteorit csapódott a vérholdba, és videóra vették
Eddig még soha nem volt rá példa.

Néhány évvel később AA Mills csillagász ezt írta a Nature című folyóiratban:

A kibocsátott fény általában vöröses vagy rózsaszínű, néha „pezsgő” vagy „áramló ”megjelenéssel. Az esemény átlagos időtartama körülbelül 20 perc, de előfordul, hogy néhány órán át megfigyelhető.

Most, sok-sok évvel később a csillagászok egy megfigyelőközpontot hoztak létre, amely kifejezetten ennek a rejtélynek a felfedezésére szolgál.

Az új megfigyelőközpont jól felkészült. Spanyolországban található két kamera folyamatosan figyeli a Holdat. Amikor mindkettő regisztrál egy villanást, a kamerák automatikusan rögzítik a részletes fényképeket és videókat, és elküldik azokat elemzés céljából. Ki tudja, mit derítenek majd ki.

Különböző lehetőségek merültek fel, köztük például a napfény-tükröződés, de eddig még nem volt egyértelmű magyarázat. Ehhez az alábbi áll a legközelebb.

A Holdon is megfigyelhető  a szeizmikus aktivitás. Amikor a felszín mozog, a napfényt tükröző gázok kitörnek a belsejéből. Ez megmagyarázhatja a villanó jelenségeket, amelyek közül néhány órákig is eltart

– mondja Hakan Kayal, a Julius-Maximilians-Universität Würzburgand űrkutatási professzora és az új megfigyelés vezetője .

Új meteorvadász kamerarendszert építenek ki Magyarországon
Mindent lefotóznak, ami mozog és a Holdnál közelebb kerül a Földhöz.

Kiemelt kép: Pixabay.com

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik