Mozaik

Kiselejtezett fegyvereket alakít át hangszerré a szobrászművész

Andrej ISAKOVIC/AFP
Andrej ISAKOVIC/AFP
A rombolás eszközeit az alkotás eszközeivé alakítja át.

A 42 éves Nikola Macura, az Újvidéki Művészi Akadémia tanára a katonai ócskavastelepeken guberálva gyűjti össze azokat a fegyvereket és alkatrészeket, amelyeket hangszerré transzformálhat, írta az MTI.

Kapcsolódó
Képekbe álmodja a kövek lelkét a kavicsművész
Amikor a fantázia és az alkotás öröme nem ismer határokat.

A szobrász már sikerrel gordonkává alakított át egy páncéltörő rakétavetőt és egy katonai benzineskannát, gitárt fabrikált egy Zastava M70-es gépkarabélyból és egy katonai sisakból, és hegedűt rakott össze egy géppuska tölténytárából és egy elsősegélycsomagból.

Mindenfelé puskák vannak. Annyira körülvesz bennünket a rombolás, hogy már észre sem vesszük

– mondta Macura az AFP-nek.

Az utánpótlás kiapadhatatlannak tűnik, mert az 1990-es évek délszláv háborúinak következményeként szerte az országban megszokott látványt nyújtanak a kiszuperált hadi eszközök.

A hatástalanított lőfegyvereket, bombákat, gázálarcokat, harci járműveket, radarokat, sőt katonai repülőgépek jókora darabjait fillérekért árusítanak az ócskavastelepek.

Nikola Macura célja egy egész zenekar felállítása fegyverből fabrikált hangszerekkel és részben háborús veterán zenészekkel.

Lehetőséget akarok adni a háborúban részt vevő embereknek arra, hogy rombolásra használt eszközökkel most zenét állítsanak elő

– közölte a művész.

A leendő “fegyverzenekar” egyik tagjának már sikerült megnyerni Srdjan Sarovic háborús veteránt, képzőművészt, aki szívesen játszik a gitáron, amelyet Macura egy karabélyból és egy sisakból rakott össze.

A szobrász legközelebb egy harckocsit szeretne átalakítani olyan ütőhangszerré, amelyen egy időben öt ember zenélhetne. A békés célúvá varázsolt tankot rózsaszínűre akarja festeni.

Kapcsolódó
Gumiabroncsból készülnek az ifjú mester páratlan szobrai
Fenntartható és környezetbarát műalkotások Baráth Gábor remekei.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik