Virágzó vidékünk

Megvan a toplista: ezek a legjobb vidéki éttermek 2025-ben

Pixabay
Pixabay
Három szegedi vendéglátóhely is felkerült a 30-as listára.

Ezek a legjobb vidéki éttermek 2025-ben Magyarországon – írta a Pénzcentrum.

Több mint két évtizedes múlttal a háta mögött a Dining Guide Étteremkalauz mára a hazai gasztronómiai élet egyik meghatározó szereplőjévé nőtte ki magát. Nem csupán az ízek és technikák mentén rangsorol, hanem irányt is szab — különösen vidéken, ahol a kulináris hagyományok és a gazdasági háttér gyakran nem tudnak versenyezni a főváros lehetőségeivel. Ennek ellenére egyre több fiatal fordul tudatosan a minőségi vendéglátás felé, és a kalauz évről évre megmutatja, hol érdemes keresniük.

A Dining Guide 2005 óta állítja össze Magyarország legrangosabb éttermi rangsorát, és azóta a hazai gasztronómiai térkép egyik legfontosabb, egyben legrégebbi tájékozódási pontjává vált. Az elmúlt húsz év során folyamatosan fejlesztették a tesztelési szempontokat, hogy azok megfeleljenek a nemzetközi, különösen európai minősítési elvárásoknak.

Az éttermek értékelése túlmutat az ízeken és technikákon: a Dining Guide egyben segítséget is nyújt a vendégeknek abban, hogy tudatosabban válasszanak élményt és helyszínt.

A kiadvány külön hangsúlyt fektet a magyar vidéki településekre is, többek között évről évre listázza a 30 legjobb vidéki éttermet.

Pixabay

Mindez ráirányítja a figyelmet arra, hogy a hazai vendéglátás kettős kihívással néz szembe. Miközben gazdasági szempontból kulcsfontosságú ágazatként van jelen, sok étterem küzd a helyi kereslet gyengesége miatt. A turizmus – különösen a külföldi vendégek körében – erősödik, ám a fővároson kívüli települések forgalma messze elmarad Budapest pezsgésétől.

A nehezebb gazdasági környezet, valamint a gasztronómia kultúrájának hiánya vidéken azt eredményezi, hogy az éttermek látogatása nem annyira természetes, mint például Nyugat-Európában – mondta el korábban a portálnak adott interjúban Herczeg Zoltán, a Dining Guide TOP100 Étteremkalauz felelős kiadója. A fiatal generáció viszont nyitottabb az éttermi étkezésre, ami hosszú távon változást hozhat. Ezt támasztja alá a legújabb lista is.

TOP 30 Vidéki étterem

  • Platán Gourmet étterem, Tata
  • Pajta, Őriszentpéter
  • 42 Restaurant, Esztergom
  • Sauska 48, Villány
  • Anyukám mondta étterem, Encs
  • Platán bisztró, Tata
  • Botanica, Dánszentmiklós
  • Kistücsök Food & Room, Balatonszemes
  • Ikon, Debrecen
  • Alkimista Kulináris Műhely, Szeged
  • Iszkor, Mályinka – Pohner Ádám,
  • Morzsa, Pécs
  • Casa Christa Agriturismo, Balatonszőlős
  • Petrányi Borterasz, Csopak
  • Csopaki Resti by Laurel, Csopak
  • Bistro Sparhelt, Balatonfüred
  • Lamarerda étterem és bisztró, Győr
  • Rutin, Budaörs
  • Villa Kabala, Szigliget
  • Avalon Ristorante, Miskolc
  • Hosszú Tányér, Hosszúhetény
  • Natura Hill, Zebegény
  • Lokalista, Nagykanizsa
  • A Konyhám Stúdió 365, Fonyód
  • The Club Avalon, Miskolc
  • Bori Mami étterem, Gyöngyös
  • Újváros bisztró, Szarvas
  • Rudi és Fickó, Szeged
  • Kapca × Rézhárs bisztró, Szeged
  • Macok bisztró, Eger

A legjobb hazai vendéglátóhelyek listáját számos szempont alapján állítják össze évről évre. 2023 októberében például megválasztották az ősz legjobb magyar éttermeit. A Lajosmizse mellett álló patinás Tanyacsárda lett az ország legjobb magyaros étterme 2024-ben.

Kapcsolódó
Hazai étel a világ élmezőnyében
Ízorgia magyar módra.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik