Virágzó vidékünk

Érintésre feketévé válik a magyar erdők ritka gombája

ANPI / Szentgyörgyi Péter
ANPI / Szentgyörgyi Péter

Kékes-fekete gombákba botlott az őszi erdőben az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság egyik munkatársa.

Szentgyörgyi Péter beszámolója szerint a 4-6 centiméter átmérőjű, mindössze maximum 2 centis magasságú gombákban a fekete spórák a felszínen gyűlnek össze, színe pedig sötétbarna, vörösesbarna, mogyoróbarna, umbrabarna, barna-fekete, néha kékes árnyalatú.

ANPI / Szentgyörgyi Péter

Ez a kocsonyás koronggomba, ami hazánkban elég ritkának számít. Ahol van, ott egész évben látható, friss termőtestei ősszel, tömegesen fordulnak elő frissen kidőlt keményfán, elsősorban bükk (Fagus) és tölgy (Quercus) de szelídgesztenye (Castanea), szil (Ulmus) vagy gyertyán (Carpinus) kérgén is, főként a fák felső oldalán.

Szaga semleges, íze jellegtelen, nem ehető faj.

Külön érdekessége, hogy száradáskor szarvszerűvé válik, és feketére szárad. Feléled ugyanakkor, ha hidratálják. Ami még ennél is izgalmasabb: az idősebb termőtestekben a gomba érintésre feketévé válik.

Tavaly írtunk róla, hogy egyre több a gombamérgezés: kínok kínját okozhatják az erdők-mezők gyilkosai.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik