A megbízható öntöttvas serpenyőben készített étel nem csak ínycsiklandó karamellizált kéreggel ajándékoz, de tökéletes rusztikus hangulatot is ad a főzéshez. És van még valami…
A főzésnek ezen módja növelheti az étel vastartalmát
Az indiai Journal of Pediatrics közlése szerint egy tanulmány vizsgálata igazolta, hogy az öntöttvas edényben készített ételek 16%-al több vasat tartalmaznak, mint a hagyományos edényekben sültek. Ugyanakkor más kutatások azt is kimutatták, hogy nem minden élelmiszer főzésénél mérhetők ezek az eredmények.
„A savas ételek több vasat képesek felszívni az edényből, valószínűleg azért, mert a C-vitamin fokozza a vas felszívódását,”- mondja bejegyzett dietetikus Jessica Cording.
Mindezt az Amerikai Dietetikus Szövetség is megállapította, amikor teszteltek több mint 20 különböző élelmiszert, vizsgálva a főzés előtti és utáni vastartalmukat.
Az almaszósz esetében 7 milligramm, paradicsomos mártás készítésénél 5 milligramm lehet a vastöbblet.
Ettől függetlenül, nehéz pontosan kiszámítani, hogy mennyi vasat tartalmaz egy adott étel, mint ahogyan azt is, hogy mennyi vasat képes a főzés során felvenni. Általánosságban viszont elmondható, hogy folyadék-alapú élelmiszerek és azok, amelyek hosszabb főzési időt igényelnek több vasat képesek elnyelni, mint a szárazabb élelmiszerek vagy azok, amelyek gyors elkészítési idővel készülnek.
Számít a serpenyő kora is
“Egy régebbi, sokat használt edény felülete már egy vékony réteget képez, így a vas kevésbé reaktív az étellel” – mondja Cording, a kutatás vezetője. Más szóval, egy vadonatúj serpenyő több vassal tölti fel az ételeket, mint a nagymama 50 éves konyhai készlete.
Mivel nehéz megmondani, hogy ezen a móddal pontosan mennyi vasat képes hasznosítani a szervezet így nem helyettesítheti a vasban gazdag táplálkozást.
Különösen a diétázók és vegetáriánus étrenden élők figyeljenek, a bab, vörös lencse, dió, aszalt sárgabarack és a leveles zöldségek, mint az elsődleges forrásai a vasnak mindenképp legyen része az étkezésnek.
Jó tudni: bizonyos gyógyszerek, savlekötők, kalcium-kiegészítők nehezítik a vas felszívódását.
Néhány érdekesség az öntöttvas edényekről
- A vasedények használata a vaskorszak óta tart, bár az elmúlt néhány évtizedben az olcsóbb, ámde általában gyengébb minőségű termékek megjelenésével ez a jól bevált módszer hazánkban mára majdhogynem feledésbe merült.
- Gasztronómiai műsorokban viszont nagy előszeretettel használják, különösen akkor, ha bio vagy vegetáriánus ételekről van szó, melyeknél szinte nélkülözhetetlen ezen edények használata.
- Az öntöttvas edények mindenfajta tűzhelyen használhatók, legyen az akár hagyományos, gáz, kerámia, vagy a legmodernebb indukciós főzőlap.
- Használata rendkívül könnyű, az ilyen edénnyel való főzésben az a legizgalmasabb, hogy teljesen mindegy, milyen hőforrást használunk.
- A karbantartás megkönnyítésére, ha időnként, alacsony hőfokon kolbászt sütünk az edényben. Ez az zsírozásos-olajozásos módszer általában elég ahhoz, hogy az edényünk jó állapotban maradjon.