Életmód

Európa legjobbja lett a magyar cipészmester

Immár 14. alkalommal rendezték meg a németországi Wiesbadenben a Kézműves Cipőkészítők Európai Bajnokságát, melyre a cipészek saját kezűleg, az ötlettől a megvalósításig, hagyományos kézműves technológiával készített cipőkkel pályázhattak.

A wiesbadeni versenyen a magyar cipészmester, Kovács Attila munkái bizonyultak a legjobbaknak: a kiosztandó hat aranyéremből hármat is elnyert a miskolci cipész -írja a magyartermékonline.hu.

“A világ legjobb cipője” címet is kiérdemelte mindhárom munkájával

1.”A CÍMERES”  Aranyérem + Legjobb Férfi cipő “Best of -Különdíj” 

Fotó:fullank.com

2.”ŐSZI LOMB”  Aranyérem + Legjobb Női cipő “Best of -Különdíj”

604
Fotó: fullank.com

3.”PIRARUCU”  Aranyérem + Legjobb Férfi cipő “Best of -Különdíj”

Fotó: fullank.com

2010-ben Attilát nemzetközi eredményei alapján a bajnokság legeredményesebb mesterének választották. A harmadik generációs magyar cipész 2013-ban is eredményesen szerepelt a világon egyedülálló versenyen: akkor három arany- és egy bronzérmet, továbbá két különdíjat nyert. Kovács Attila ezzel kétségtelenül a cipészek európai bajnoksága történetének legeredményesebb versenyzője. A díjátadó gála március közepén lesz.

Kovács J. Attila igazi csizmadia család sarja

A lábbeli készítés iránti vonzalmát volt kitől örökölnie, már nagyapja is csizmadiaként kereste kenyerét. Így vall magáról:

Nagyváradon születtem és nevelkedtem, gyakorlatilag a cipészműhelyben nőttem fel, ahol megszerettem a cipőket és e szakmát minden szépségével és nehézségével együtt. Iskolai tanulmányaimat Nagyváradon, Nagyszalontán majd Debrecenben folytattam és úgy döntöttem, hogy a családi hagyománynak megfelelően én is cipészmester leszek. A szakma rejtelmeire és szeretetére Édesapám tanított, ugyanúgy, ahogy annak idején Őt tanította a Nagyapám. Családunkban a mesterfogások apáról fiúra szálltak évtizedeken át és remélem, hogy az összegyűjtött tapasztalatot és tudást, egyszer majd én is tovább adhatom gyermekeimnek.

Kovacs_Attila-miskolci-cipeszmester

Az általa készített lábbelik  lábbelik kizárólag egyedi méretvétel alapján, különleges minőségű alapanyagokból készülnek. Egzotikus bőröket is használnak, mint például kígyó-, gyík-, krokodil-, rája-, strucc-, víziló-, hal- és cápabőr vagy cordovan-lóbőr. Ezekből a bőrökből igen nehéz dolgozni, mivel a mintázat egy bőr felszínén mindenhol más és más, ezért két egyforma mintázatú darabot kell beszerezni, hogy a cipők egymás tükörképei legyenek.

Fotók forrása: fullank.com

Olvasói sztorik