Életmód

Házi feladat helyett kötelező olvasást vezetnek be egy iskolában

Munkafüzetek töltögetése helyett kötelező 20 perc olvasás lesz a feladat.

Egy floridai iskolában egészen újszerű ötlettel rukkoltak elő elő. A Marion iskola tanári kara úgy döntött, hogy 2017 őszétől kezdődően a hagyományos házi feladatokat 20 perces kötelező olvasási idővel helyettesítik az általános iskolai tanulók számára. Ez ellentétes a mostani gyakorlattal, miszerint hasonlóképpen, mint itthon, a tanórákat követően a tanulókat otthoni munkákkal és feladatokkal látja el.

Heidi Maier, e szokatlan döntés hajtóereje és szóvivője így nyilatkozott:

Egy kutatásra alapoztuk döntésünket, ami egyértelműen bizonyítja a kisgyermekek némán és hangosan történő olvasásának előnyeit, miközben az egyéb, otthoni feladatokét még nem támogatják legitim tanulmányok.

Maier,  Richard Allington munkájára hivatkozva el mondta azt is, hogy

Általában elmondható, hogy az elkészített  házi feladatok minősége annyira gyenge, hogy bátran kijelenthetjük, hogy a kisgyermekek fejlesztésében az olvasás egy sokkal erősebb alternatíva.

Fotó: expertgrain

Egyes szülők kételkednek  Maier új  módszerében. Aggódnak, hogy  gyerekeik esetleg lemaradnak az iskolában, de a többség támogató, és úgy vélik, hogy a változás potenciálisan sokkal szórakoztatóbb és eredményesebb lehet mind a szülők, mind a gyerekek számára. Valljuk meg, bizonyára könnyebb egy jó könyvvel lefoglalni a gyerekeket, mint harcolni egy matematikai probléma megoldásán, hiszen az életrevalóság nem ezen feladványok megoldásának a függvénye.

 A hallgatóknak lehetőségük nyílik arra, hogy saját könyvüket válasszák, természetesen a tanárok útmutatásával.

“Úgy vélem, hogy ez egy határozott lépés, és az irány helyes. Mindig is azt vallottam, hogy ha az iskolák, a tanárok nem tudják átadni az ismereteket napi 6-8 órában, akkor egyrészt nem használják ki az időt hatékonyan, másrészt a gyerekek otthoni tanulására hivatkozva téves elképzeléseket, ideákat kergetnek. ”

Délután 4 óra után a gyerekeknek lehetőséget kell kapniuk arra, hogy félretegyék az iskolai feladatokat, és valami mással foglalkozzanak. Játszanak, olvassanak, sportoljanak vagy éppen segítsenek a háztartásban, hiszen ugyanúgy szükségük van a munka és a pihenés, kikapcsolódás közötti egyensúly kialakítására, mint a felnőtteknek.

Az, hogy egy iskolai testület elfogadta az olvasást, mint kulcsfontosságú otthoni tevékenységet, fantasztikus lépés a helyes irányba.

treehugger

Címfotó: pixabay.com

Megfontolandó bölcs tanácsok Maria Montessoritól, amit minden szülőnek tudni kell
A neves gyermekorvos és pedagógus szavait érdemes megfontolni.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik