Kertünk-Portánk

Újra nagy kedvenc a hortenzia, mutatjuk hogyan hoz mesés virágözönt

Ha valaki egy nap úgy dönt, nem élhet tovább azzal a tudattal, hogy hortenziája  rózsaszín és szilárdan elhatározza, hogy "nekem kell" a kék hortenzia, annak a következőket kell tennie.

Néhány dolog, amit jó, ha tudunk

  • A félárnyékos helyet kedveli, ahol nem közvetlenül tűzi a nap. A napos helyen is megél, csak ez esetben a finom virágzata megég és elszárad, azaz a virágzási periódus nagyon rövid lesz.
  • Ahhoz, hogy hortenziánk nagyra nőjön, és sok virágot hozzon, porhanyós, humuszban gazdag talajjal rendelkező helyre ültessük, melynek PH-értéke inkább savas legyen.
  • Ügyeljünk a kiegyensúlyozott szerves anyaggal való ellátásra. Túltrágyázás esetén a hortenzia kevésbé virágzik. Inkább egy kissé alul, mint túltápláljuk.
  • Tavasszal inkább nitrogéntartalmú tápanyaggal dúsítsuk a földet, majd az év folyamán térjünk át a foszfát- és káliumtartalmú szerekre.
  • A megfelelő időben és szakszerűen végzett metszést fantasztikus virágözönnel jutalmazza. A metszést az első erős és egészséges rügyek megjelenése előtt kell elvégezni.
  • Télire mindenképpen takarjuk be!

Hogyan változtathatjuk meg a színét?

A hortenzia színe változik (kivéve a fehér) a talaj pH szintjének megfelelően. Minél lúgosabb a talaj, a hortenzia virága annál világosabb, ”rózsaszínűbb”, ahogy a talaj savassága nő, egyre sötétebb, kék árnyalatú virágot kapunk.

Fotó: countryliving.com
Fotó: countryliving.com

Vizsgáljuk meg kertünk pH értéket. A pH egy mérőszám, ami megmutatja, hogy mennyire savas vagy lúgos kertünk talaja. Ezt az értéket egy nullától tizennégyig terjedő számskálán mérik. A 7-es pH-val rendelkezők a semleges oldatok. Ettől az értéktől lefelé egyre savasabb egy oldat, felfelé haladva viszont egyre lúgosabb. Tehát fogjunk egy kis rögöt kertünkből. Öntsünk rá egy kis ecetet (amely tudvalevőleg savas kémhatású). Ha pezsegni kezd (vagyis reakcióba lép) a talaj lúgos, ha nem akkor semmi gond, a talaj vagy pH semleges, vagy savas tehát nincs dolgunk vele.

Ha el akarjuk érni az enyhe savas kémhatást,

amitől bekékül a hortenziánk, akkor lépésről-lépésre haladjunk. A legegyszerűbb módszer e helyett szerves konyhai maradványok (kávézacc, citrus növények héja, tojáshéj) komposztálása és növény köré bedolgozása, majd locsolás. Ezek az anyagok, ahogy elbomlanak lassan, fokozzák a talaj savasságát.

Fotó: rodale.com
Fotó: rodale.com

Ha gyorsabb hatást szeretnénk, akkor hígított alumínium-szulfáttal lehet fokozni a hatást ( józan ész alapkövetelmény). Valamennyi türelemre szüksége lesz, mert lehet, hogy a várt eredmény csak a következő évben lesz látványos. És most jön a dupla csavar, ha meggondolnánk magunkat, és úgy döntünk, hogy mégis a rózsaszín hortenzia volt a jobb, akkor egy kis kerti mész adagolásával visszaváltoztathatunk mindent.

Fotó : townandcountrymag.com
Fotó : townandcountrymag.com

Összegezve: A hortenzia talajtól (pH=4) függően lehet kék színű. Ha alumínium-szulfáttal öntözzük a növényt, akkor a virágok azúrkék színűek lesznek. Ha timsóoldatot teszünk az öntözővízbe, akkor pedig még élénkebb kék virágaink nyílnak majd. Mindkét adalékanyag beszerezhető a gazdaboltokban.

A napraforgóról is van néhány érdekességünk, olvastad már?

Olvasói sztorik