Mozaik

Pillanatok egy elefántóvodából: jóságok és rosszcsontok a csodás menhelyen

Az afrikai értelmetlen elefántöldöklés után gyakran maradnak árván  kis elefántborjak. Ők, ha szerencséjük van, a elefántóvodába kerülnek.

Afrikában, ahol az orvvadászok – sokszor büntetlenül – elefántok ezreit mészárolják le akár az agyaraikért, vagy ahol a tehetősebb „hobbivadászok” legálisan lőhetik ki ezeket az ártatlan állatokat, ott nagy szükség van az olyan helyekre, ahol védelmük alá veszik ezeket a rászoruló négylábúakat.

A biztonságos hely, az elefántóvoda

Az elefántóvoda (ZEN, azaz Zimbabwei Elephant Nursery) megalapítója Roxy Danckwerts a kezdetektől szívén viseli a kis árvák sorsát, és megszállottan harcol azért, hogy a  méltánytalanul rossz előélettel rendelkező állatok kaphassanak egy második esélyt az élettől.  Szeretné, ha ez a hely biztonságot nyújtana az megsérült, elárvult állatoknak, és ha csak átmenetileg is, de békés otthonukká válhatna.

afrika_elefantmenhely_4

Az élet fintora

Ezek az állatok az emberek felelőtlensége és rossz szándékai miatt kerültek válságos helyzetbe, mégis elmondhatjuk, hogy emberi segítség híján szinte biztos, hogy elpusztulnának. Gondozóik nagy szakértelemmel és odafigyeléssel követik minden léptüket, és amiben csak lehet, abban segítik őket. Van szokásos napirendjük is, és életre szóló élmény nézni, ahogy lapát füleikkel csapkodva követelik a cumisüvegüket, labdáznak, fogócskáznak vagy dagonyáznak a sárban

Az elefántok bár a ma élő legnagyobb szárazföldi állatok, mégis apróságként esetlen, segítségre szoruló jószágok. Gondozóiknak meg kellett tanítani őket a tejivás módjára is. Úgy tűnik, sikerült!

afrika_elefantmenhely_11

afrika_elefantmenhely_13

afrika_elefantmenhely_23

A kedvenc, a kis Moyo

A bébielefánt alig 10 hónaposan került a menhelyre 2 évvel ezelőtt igen hamar megszerettette magát Roxyval. A kis csetlő-botló hamar a gondozók és az óvoda kedvence lett.

afrika_elefantmenhely_9

Fotó: youtube
Fotó: youtube

afrika_elefantmenhely_29

A jótevőjét szinte mindenhová követte, ezzel időnként nem kis galibát okozva. Ma már termeténél fogva is nehezen kezelhető, de ez Moyot egyáltalán nem zavarja. ha kell tör-zúz, amerre jár.

afrikai_elefantmenhely_35

Fotó: yutube
Fotó: youtube
Fotó: youtube
Fotó: youtube
Fotó:youtube
Fotó:youtube

Valóságos rosszcsont

Hétköznapi életképek az elefánt óvodából

A menhely más négylábú lakói kecskék, zsiráfok, varacskos disznó és a kutya is jó barátságban vannak egymással.

afrika_elefantmenhely_31

afrika_elefantmenhely_6

14567545_1301270083239908_4597397630333022663_o

afrika_elefantmenhely_5

afrika_elefantmenhely_32

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik