Virágzó vidékünk

Jól nézd meg, mert ilyen szarvast ritkán látsz

A protokoll szerinti beszoktatás után láthatja a közönség.

A Budakeszi Vadasparkban mostantól Dybowski-szikaszarvasokat is lehet látni. A rendkívül ritka állat ugyanis a hazai vadonban szabadon egyáltalán nem található, annak idején is csak betelepítés útján jelent meg Magyarországon – olvasható a vadaspark weboldalán.

Szikaszarvast, vagyis egyik alfaját, a Dybowski-szikaszarvast eddig ugyanis csak a Fehérvárcsurgói Vadaskertben lehetett látni, ahová 1975-ben kerültek, és ahol állományai azóta is megtalálhatóak. Az eredetileg Kelet-Ázsiából származó állat hazai telepítésének sikerességét az is biztosította, hogy a szikaszarvasok jól bírják a téllel járó hideget, vagyis könnyebben képesek alkalmazkodni az európai éghajlathoz és viszonyokhoz.

szarvas2

A Budakeszi Vadaspark gím- és dámszarvasokból álló szarvasállományához két hónappal ezelőtt, a Fehérvárcsurgói Vadaskertet kezelő VADEX Mezőföldi Zrt. jóvoltából egy fiatal Dybowski-szikaszarvas tehén és egy fiatal bika érkezett. A szikaszarvas párt az ilyenkor természetes, állatvédelmi protokoll szerinti beszoktatási időszak után mostantól a nagyközönség is láthatja.

Fotók: vadaspark-budakeszi.hu

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik