Mozaik

Albínó szarvast videózott egy amerikai vadász

Az albínó állatok az állatvilág különlegességei, hiszen egy genetikai rendellenességnek köszönhetően egy veleszületett a színanyag-képződési zavarral jönnek a világra.

A vadon élő, hófehér albínó szarvasok nagyon ritkák – egyes becslések szerint csupán minden 20 000 egyed közül egy születik. Huntley/ Paulsen fotós egy útja során fedezett fel egy példányt Minnesota államban, amit sikerült is lencsevégre kapnia.

A videófelvételt a facebook oldalán osztotta meg.

Az albinizmus a színanyag képződésének veleszületett, mely csökkent vagy hiányzó pigmentációban nyilvánul meg. A melanin nevű festékanyag hiánya előfordulhat a bőrben, a szőrzetben és a szemben egyszerre  vagy külön-külön. Az albínó állatok bőre tejfehér, szőrük fehér, szemük pedig pirosas. Többnyire nem élnek sokáig, mert a gyenge látás és fehér szín könnyű prédává teszi őket a ragadozók körében.

Fotó: lightskinafrica.com

Az állatvilág szinte minden példányánál előfordul albínó egyed

Galéria
Fotó: Buzzfeed

Míg az albínó szarvas ritka, a fehér szarvasokból például egész csorda él a New York állambeli Senecában. Ellentétben az albínókkal, ezeknek az állatoknak a különleges színét nem a pigmentációs zavar okozza, hanem egy recesszív gén. A 700 szarvasból álló közösség a maga nemében a legnagyobb a világon.

(Forrás: amazingtosee)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik