Mozaik

Ördögcérna pusztítja a 7 szintes bükki barlangfalut

Ördögcérna pusztítja a 7 szintes bükki barlangfalut

Pedig világörökség is lehetne ez az építészeti kultúra.

Az egykoron 5 kastély falujaként ismert, közel 1500 lelket számláló, bükkaljai Tibolddaróc Mezőkövesdtől 17, Miskolctól 40 kilométerre fekszik. Ahogy a falu weboldalán Dósa József polgármester fogalmaz:

Tibolddaróc a nyitott szívek és pincék faluja. A múlt, a jelen és a jövő különleges találkozása jellemzi a községet, valamint egy apró, ám befogadó és szerető közösség.

Szomorú nevezetesség, vagy világörökségi helyszín?

A szőlőműveléséről és borászatáról ismert település egyik történelmi emléke a közel egy kilométer szélességben, hét szint magasságban, a riolittufába vájt pincerendszer utcáinak sora. Akadnak, akik a múlt század elejének szomorú nevezetességei közé sorolják a falu feletti szőlőhegyekbe vájt sok száz barlanglakást, melyekben a XX. század elején az akkori lakosok 60%-a, 1459 ember élt. Mások úgy vélekednek, hogy a világörökség része lehetne ez a sajátos építészeti kultúra.

Barlanglakók összetartó közössége

A pincék eredetileg a törökök elől menekülő emberek barlanglakásaiként funkcionáltak. Az évszázadok folyamán alakult ki a sajátos barlanglakás és pincerendszer kolónia. A barlanglakásokat ablakkal, ajtókkal, egy-két szobával, alápincézett konyhával, mellékhelyiségekkel és ólakkal, a kornak és az egyéni igényeknek megfelelően alakították ki. A barlanglakások összetartó közössége a faragások során segített egymásnak.

Az utolsó lakók 1953-ban hagyták el a barlangokat, és költöztek a számukra épített, korszerű lakótelepi házakba a faluba.

A pincerendszer üressé válása után, a barlanglakások elpusztítása érdekében közönséges ördögcérnát ültettek a hegyoldalon, melynek gyökérzete megrepeszti és megbontja a tufakövet, s elősegíti a barlanglakások lebontását. Így világörökségi helyszín helyett könnyen romhalmazzá válhat a barlangfalu.

Mára a barlanglakások részben az enyészet áldozatai lettek, részben pedig átalakították őket borospincékké. A megmentett pincékben ma is megtalálhatók az oldalfalakba faragott és fúrt nyílások, amelyekben a helyi gazdák borai érlelődnek. Némely pincében olyan titkos rejtekhelyek is vannak, ahova régen a terményt dugták el.

A környéket a turisták nagy örömére csinosítják. Gyönyörű kilátó épül a szőlőhegy tetején, ahonnan csodálatos kilátás nyílik majd a bükki tájakra.

Fotók: Fehér Elvira

Ez is érdekelhet:

Szurdokerdőt és barlangokat rejt a csodás tanösvény

Kalandos szurdoktúrát kínál a Mátra híres kanyonja

Világörökségi jelkép az emeletes pincesor

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik