Virágzó vidékünk

Kalandos szurdoktúrát kínál a Mátra híres kanyonja

Nagy esőzések esetén a megduzzadt patak a mai napig alakítja küllemét.

Markaz és Domoszló között félúton található a Mátra leghíresebb kanyonja, a Tarjánka-szurdok. Az andezit kőzetbe bevágódó patakmeder mintegy 700 m hosszan kanyargó, helyenként 15-20 m magas, és 3-4 m keskeny szurdokot alakított ki, ahol izgalmas túrát tehetünk, de csak szakképzett vezető részvételével.

szurdok3

A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága – mint a fokozottan védett Tarjánka-szurdok természetvédelmi- és vagyonkezelője – a fokozott balesetveszély miatt csak szervezett túrákon engedélyezi a szurdok látogatását. Legutóbb erre a nemzeti park igazgatósága által meghirdetett, október 8-i geotóp napon nyílott lehetőség. A most látható felvételeket a túra közben Fehér Elvira készítette.

szurdok2

A túra során völgy bejáratától andezittufát, benne lapilliket és vulkáni bombákat figyelhetnek meg a természetbarátok. A nyugati oldalon oldalazó erózió által kikoptatott kis barlang is található. Nagy esőzések esetén a megduzzadt patak a mai napig alakítja küllemét.

szurdok6

Az út során lávakőzet-padkákra bukkanunk és egy már nem működő kőbányát is megcsodálhatunk, amikor lassan eljutunk a szurdok bejáratához.

A szikla falából a salakos, gyenge kötésű andezitet a szélsőséges időjárás és a Tarjánka patak eróziója kimosta és mélyítette, így alakult ki a szurdok. A mederbeli nagy sziklák a kimosódott köveket, valamint a csapadékvíz lezúduló hordalékát felfogják, így kisebb-nagyobb csobogókat, vízeséseket képeznek a mederben.

szurdok4

A legszebb a kettős vízesés, ahol mindössze mintegy 1 méter széles a sziklaaljzat. Alatta egy mély katlanban szárazság idején is egy méter mély víz áll. Felfelé haladva a szurdok kiszélesedik, és kisebb-nagyobb csobogókon, köveken át eljutunk az alsó-tarjánkai vadászház romjaihoz.

szurdok7

A vulkáni kőzetbe mélyülő patakvölgyben a geológiai értékek mellett számos védett növény és állatfaj megtalálható.

szurdok5

Fotók: Fehér Elvira

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik