Otthon készült

Ajándékozzunk egészséget, legyen paprikás pálinka a karácsonyfa alatt

Fekécs Edit
Fekécs Edit

2015. 12. 02. 16:49

A paprika önmagában is számtalan gyógyhatással bír. A ferences rend szerzetesi pálinkában érlelve fokozták gyógyító hatását.
Korábban a témában:

A paprikát, de még inkább  chili fajtáját elsősorban fűszerként ismerjük, de gyógyhatását is érdemes körbejárni.

Felhasználhatjuk nyersen, szárított, őrölt formában és készíthetünk belőle alkohollal tinktúrát, illetve ágyas pálinkát. A növényi olajba áztatott őrölt vagy nyers paprika bedörzsölő szerként használható. Készíthetünk még belőle forrázatot, és gyógynövénykeverékekben is alkalmazhatjuk.

A csípős paprika, a chili a legjobb méregtelenítő és természetes antibiotikum

Részletes ismertetése

  •  A gombás vagy más eredetű szájüregi fertőzéseket, gyulladásokat, sebeket a forrázatával, tinktúrával történő öblögetés vagy olajos készítményével történő bekenés radikálisan szüntetni, tisztítja, bár meglehetősen kíméletlen módon.
  • Az arcüregben pangó hurutokat oldja és ürülésre serkenti.
  • Torokgyulladás, mandulagyulladás esetén forrázatával érdemes gargalizálni: elkészítéséhez egy bögre forró vízbe egy kávéskanálnyi őrölt csípős paprikát tegyünk.
  • Ajánlott gyomorrontás, gyomorhurut, fertőzés, émelygés,másnapos gyomor, gyomorgörcs, illetve gyenge gyomoremésztés esetén.
  • Melegíti a bélrendszert, javítja a belek vérkeringését, a zsíros lerakódásokat leolvasztja.
  • A belek fertőzéses, erjedéses, gombaelszaporodásos tüneteit szünteti, a bélfal zsíros, nehezen emészthető lerakódásait felolvasztja, feldolgozásukat serkenti.
Fotó: Sokszínű Vidék
  • A vastagbélben lerakódott mérgek feldolgozásában rendkívüli hatással bír.
  • Az epét frissíti, erősíti, termelését provokálja. A többi hevítő jellegű emésztőnedvet is általánosan felerősíti.
  • Csökkenti a vércukorszintet és az ezzel járó járó lábfájást is.
  • Csökkenti a vér koleszterinszintjét, kiégeti a vírusokat, baktériumokat, élősködőket, elpusztítja a sömört, bárányhimlőt, herpeszt okozóvírusokat.  Ilyen esetek kezelésére kúraszerű felhasználása javallt.
  • Izzasztó tulajdonsága miatt fázósak fogyaszthatják rendszeresen.
  • Különösen télen és ősszel, a meghűlés és az influenza megelőzésére ajánlott fűszerként vagy ágyas pálinka formájában fogyasztani. A fertőzésekkel, megfázásokkal, hurutos állapotokkal következményesen együtt járó lázat azért képes csökkenteni, mert intenzíven segít megszüntetni ezek kiváltó okait.
  • A merev, görcsös izomzatra jótékony hatású, külsőleg és belsőleg alkalmazva egyaránt. Bedörzsölőszerként csillapítani képes a reumás ízületi fájdalmakat.
  • Afrodiziákum, hevíti az érzelmeket.
  • Felületi bőrfertőtlenítő, fogyasztása segít elkerülni a kelések kialakulását. A fertőzött, gombás bőrterületek, sebek kezelésére lemosóként használhatjuk.
  • Serkentő hatású, fokozza az életerőt.

Ellenjavallat

Égő, gyulladt sebek esetén mellőzendő, kivéve ha fertőtlenítésre használjuk. Gyomor-,  és vastagbélfekély, aranyér, böjt, sárgaság, hasnyálmirigy ­gyulladás, magas vérnyomás, infarktusveszély esetén mellőzzük.

Felhasználás lehetőségek

Paprikás pálinka ferences módra ( Szeged)

  • 0,5 liter almapálinka
    1 db kisebb csípős fűszerpaprika (legjobb a Szegedi 178-as fajta)
    5-6 szem édeskömény
Fotó: Sokszínű Vidék
A fűszerpaprikát tűvel összeszurkáljuk, de nem vágjuk össze. Így nem lesz nagyon csípős. Egy szélesebb szájú üvegbe rakjuk a paprikát és 5-6 szem édesköménymagot. Majd felengedjük a pálinkával. Legalább 2-3 hétig érleljük.
Érdekesség:
Az első paprikamagokat a szegedi alsóvárosi ferencesek vetették el a kolostor kertjében. Akkoriban a fűszerpaprikát gyógynövényként használták: mérges rovarcsípéseket és a hideglelést gyógyították vele. A paprikás pálinka olyan hatásos orvosságnak bizonyult, hogy a tífusz- és a kolerajárványok idején Szegeden és környékén 20-30 %-kal kevesebb ember halt meg, mint az ország más részein.

Extra paprikakrém ízületi panaszokra

  • 1 evőkanál őrölt, csípős paprika
  • 1 evőkanál méhviasz
  • 2 dl szőlőmag- vagy kókuszolaj
  • 1 evőkanál őrölt gyömbér
  • 1 evőkanál kurkuma

Keverjük össze a paprikát, a kurkumát és az őrölt gyömbért. Adjuk hozzá a szőlőmagolajat és keverjük össze. Közepes lángon 5 percig melegítsük, majd, adjuk hozzá a méhviaszt. Keverjük, amíg a méhviasz nem olvad teljesen,majd vegyük le a tűzről, hűtsük le. Pihentetés után turmixoljuk össze, majd újabb 10 perces hűtés után (hűtőben) még egyszer keverjük meg. Tegyük légmentesen zárt üvegbe és hűtőben tároljuk. Fájdalom esetén dörzsöljük be az adott testrészt és hagyjuk megszáradni. Figyelem! A kurkuma foltot hagy. Amennyiben ez túl zavaró, hagyjuk ki a receptből.

Fotó: Freshbitesdaily
Paprikás bedörzsölőszer
  • 1 dl mandulaolaj
  • 1-2 db chilli paprika

Az olajat egy kis üvegbe töltjük és beletesszük a paprikát. 1-2 hétig melegen érni hagyjuk, naponta felrázzuk. A kész olaj bőrbe maszírozva javítja a vérkeringést és ezáltal enyhíti az izületi, rándulás, ficam okozta fájdalmakat. Gyulladás esetén ne alkalmazzuk.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.