Otthon készült

10 egyszerű és csábító sütés nélküli karácsonyi recept

A karácsonyi vacsorát tedd ünnepibbé ezekkel a bámulatos, sütés nélküli finomságokkal! Közülük bármelyik a család nagy kedvence lesz!

Ami külön öröm, hogy egy-egy süti elkészítése nem igényel sok időt. A recepteket köszönjük a ketkes-nek.

Hamis marcipángolyó

20 dkg nyers búzadarát 10 dkg cukorral, 5 dkg vajjal, 4 evőkanál forró tejjel és 1 kávéskanál zöld keserű mandulaaromával vegyítünk össze. Ezt a masszát 12 órahosszat állni hagyjuk  – vagyis reggel kell elkészíteni – a dara ez idő alatt megdagad és beérik. Este aztán nedves kézzel golyókat formálunk belőle, kakaóba hempergetjük és minyonpapírra rakva tálaljuk vacsora után, vagy a vendégeknek a feketéhez. Nagyon gyors és kiadós.

Hideg ördögpirula

14 dkg hámozott, őrölt mandulát 14 dkg porcukorral és 1 egész tojással alaposan összedolgozunk, utána nedves tenyérrel golyókat formálunk belőle. Egy egész napig száradni hagyjuk (legjobb, ha reggel készítjük el.) Este fogvájóra tűzve, csokoládéöntetben megforgatjuk, és durvára reszelt csokoládéba, vagy csokoládégrízbe mártjuk. Minyonpapírban tálaljuk.

Marcipánburgonya

16 dkg főtt, áttört burgonyát, 16 dkg lehántott és finomra őrölt mandulát, 1 mokkáskanál mandulaaromát, 20 dkg cukrot, 1 kemény habbá vert tojásfehérjét és 1 pohárka rumot összekeverünk. Kis burgonyaformákat gyúrunk belőle. Kakaóporban meghempergetjük, majd kötőtűvel megturkáljuk és minyonpapírban tálaljuk.

Rumos dióbomba

10 dkg őrölt diót, 10 dkg egészen finomra darált olcsó kekszet, 10 dkg cukrot, 5 dkg vajat, 4 evőkanál forró tejet, 1-2 kávéskanál rumot – aszerint, hogy rumosabban, vagy kevésbé erősen szeretjük – összegyúrunk. Ezt csak félórahosszat kell érlelni, utána nedves kézzel golyókat formálunk belőle és kristálycukorba megforgatva minyonpapírba rakjuk. Készíthetjük úgyis, hogy minden golyócska közepébe egy szem meggybefőttet rakunk, így még kellemesebb íze lesz.

Hamis narancsbomba

Fél kg finomra reszelt sárgarépát, egy egész citrom levét, 20 dkg cukrot, reszelt citromhéjat és egy pohár vizet folytonosan keverve addig főzünk, míg megpuhul, és csaknem sima masszává lesz. Utána kihűtjük, golyókat formálunk belőle, és kristálycukorba megpörgetve, minyonpapírra rakva tálaljuk. Ha van,egy kevés narancshéjat is keverhetünk bele.

Csokoládébomba

2 tojássárgáját, 10 dkg cukorral habosra keverünk, majd 7 dkg vajat, 2 evőkanál kakaót, 5 dkg keserű, reszelt csokoládét adunk hozzá, és kifagyasztjuk. Utána a masszából nedves tenyérrel golyókat formálunk, és minden golyó közepébe egy szem rumos meggyet teszünk. Őrölt dióban, vagy mogyoróban forgatjuk meg és minyonpapírban rakjuk a tálra.

Meggyes csokoládébomba

15 dkg csokoládéport (ha kakaóval készítjük, 30 dkg-t használjunk fel hozzá) 15 dkg cukorral, 15 dkg őrölt dióval, 1 tojássárgájával, 1 pohárka rummal és 5 dkg vajjal dolgozunk össze. Nedves tenyérrel kis golyókat formálunk belőle és a közepükbe egy-egy rumos meggyet teszünk. A gombócokat csokoládédarában hempergetjük meg és minyonpapírban tálaljuk.

Fügebomba

40 dkg fügét és 10 dkg diót diódarálón átdarálunk, majd összegyúrjuk 1 citrom, vagy narancs levével és megfelelő mennyiségű cukorral. Nedves kézzel golyókat formálunk belőle és kristálycukorban megforgatjuk. Minyonpapírba rakjuk.

Datolyabomba

Ugyanezt elkészíthetjük egy doboz kb. 20-40 dkg datolyából is. A datolyát kimagozzuk és ugyanannyi dióval együtt diódarálón átdaráljuk. A továbbiakban úgy járunk el, mint a fügebombánál.

Kekszbomba

Negyed kg egészen finomra őrölt, olcsó háztartási kekszet, 10 dkg vajjal, 15 dkg cukorral, annyi meleg tejjel, amennyit felvesz, és 1-2 két evőkanál kakaóval – attól függően, hogy a kakaó milyen sötét – összegyúrunk. Ezt is kb. félórahosszat érleljük. A masszából nedves kézzel golyókat formálunk, megforgatjuk kristálycukorban, vagy kókuszreszelékben. Ezeket a golyócskákat is minyonpapírban tálaljuk.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik