Otthon készült

Megfázásra valódi gyógyír a tanyasi húsleves

Ma már tudományos kutatások is igazolják: a meleg, sós folyadék segíti a "náthavírus" elleni küzdelmet.

A megfázást a leggyakrabban vírusok okozzák, amelyek ellen az antibiotikumok és az elérhető vírusellenes gyógyszerek hatástalanok. Ám mindenki számos olyan módszert ismer, amelyek népszerűek a megfázás megelőzésére és kezelésére. Amit viszont már nagymamáink is alkalmaztak, az a húsleves.

Immár több tudományos vizsgálat is alátámasztja, amit az anyák hosszú évszázadok óta tudnak: a meleg, sós folyadék segíti a “náthavírus” elleni küzdelmet.  Egyes szakemberek szerint a húsleves enyhíti a felső légutakban kialakult gyulladást is.

Növelheti a hatásosságát, ha sok zöldséggel készül.

Mezei Ibolya így készíti az igazi húslevest

Ahogyan már a neve is utal rá, a legfontosabb, hogy organikus gazdaságból, háztájiból vásárolt ” kapirgálós” tyúkból készüljön.

Elkészítése

Egy közepes nagyságú tyúkot  megkopasztok, mosom, darabolom. A belsőséggel együtt (máj, zúza,
szív) 3 l hideg vízben felteszem főni. Amikor felforrt, lehabozom és lassú tűzön főzöm tovább. Fűszerezem sóval, 8-10 szem
egész borssal, egy kisfej külső héjától megtisztított vöröshagymával, egy gerezd fokhagymával. Amikor a hús félpuha,
hozzáadom a leveszöldséget: Két sárgarépa , két petrezselyemgyökér negyedelve, kis darabka zeller, karalábé, egy
zöldpaprika, paradicsom. Ezekkel együtt még nagyon lassú forrással főzöm, míg a hús megpuhul. Kis darabka karfiollal, egy
csokor petrezselyem zölddel főzöm készre. Kifőzött házi csigatésztával tálalom.

A nátha, influenza megelőzése érdekében fogyasszunk minél több:

  • C vitamint
  • cink tartalmú ételeket
  • ginsenget
  • bíbor-kasvirág kivonatot, teát,
  • zöld-teát
  • D-vitamint

Nátha vagy influenza?

A két betegséget viszonylag könnyű megkülönböztetni: az egyszerű megfázás a leggyakrabban torokfájással kezdődik, az orrfolyás is később indul meg. Ha hirtelen jelentkezik a gyengeség, rossz közérzet, a végtagfájdalom, erős fejfájás, magas láz, rendszerint tüsszögés nélkül, akkor ez bizony influenza és valószínűleg a gyógyulás is hosszabb lesz pár napnál. Figyelni kell a kicsikre és az idősebbekre is. Csecsemők és kisgyermekek esetében álmossággal, bágyadtsággal, illetve hasmenéssel, míg az időseknél szegycsonttáji fájdalommal jelentkezik a betegség. Ezeket követi a torokfájás, száraz köhögés és csak aztán a hurutos tünetek: orrfolyás, orrdugulás, váladékos köhögés.

Azt is eláruljuk, miért együnk sok sárgarépát.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik