Otthon készült

Így készül az organikus almaecet, mutatjuk azt is, hogy mire jó

Kevesen tudják, hogy az almaecetben kilencven olyan anyag van, amely a szervezet számára különösen fontos és önmagában is javítja az anyagcserénket. 

Az almaecet a legújabb kedvenc lett a háztartásban. Ennek azért örüljünk, mert az almaecet teljesen természetes termék, másrészt ezt használva életünk sok területén kiiktathatjuk a természetellenes, szintetikus anyagokat.

Ami fontos: ha lehet, organikusan erjesztett almaecetet használjunk, amit akár mi is elkészíthetünk otthon.

Az almaecet

  • önmagában is javítja az anyagcserét
  • serkenti az emésztést
  • csökkenti a vérzsírokat
  • aktiválja a szív- és veseműködést
  • feszessé, üdévé varázsolja a bőrt
  • jelentős mértékben javítja a vas beépülését, felélénkíti a sejtlégzést, és így fokozza a sejtek energiatermelését és teljesítőképességét, és eredményesen méregtelenít

Almaecet készítése házilag

2 kg szeletekre vágott, vagy lereszelt almát (hullott alma, almahéj is lehet) tegyük egy ötliteres üvegbe. 2 liter vizet forraljunk fel 20 dkg cukorral. Ha kissé kihűlt, öntsük rá az almára, tetejére tegyünk 1 szelet kenyeret. Vászonruhával kössük le, és állítsuk az üveget meleg helyre. 10 napig érleljük, többször  keverjük meg, majd szűrjük le. Ahány liter lé lesz, annyiszor 10 dkg cukrot öntsünk rá. Néhány nap múlva forrni kezd. Négy hétig kell tovább erjeszteni, a tetején előbb vékony, majd mind jobban vastagodó hártya képződik (ez az ecetágy) ha letisztult, lefejtjük, üvegekbe töltjük.

Minél tovább hagyjuk állni, annál erősebb lesz az ecet. Ha az ecetet már mind leöntöttük róla, az ecetágyra tehetünk ismét egy kevés szeletelt almát, almahéjat, cukrot és öntsük fel langyos vízzel. Így állandóan lesz ízes almaecetünk.

Megjegyzés: Az almaecetet addig érdemes készíteni, míg nyílt térben vagy nyitott ablak mellett mindez megoldható, mert az erjedéssel járó “illat” kellemetlen lehet.

Fotó: sixtysecondswithsara.com
Fotó: sixtysecondswithsara.com

Bevált praktikák

Haj: köztudott, hogy az almaecetet használhatjuk hajmosás után. Az almaecettel átöblített haj egészséges és fényes élettel teli lesz. Erre a célra használj egy régi samponos flakont. Tölts bele 1/2 evőkanál almabor ecet és egy pohár hideg vizet. Ezzel a keverékkel öblítsd át hajad, ha gondolod hetente többször is.

Arc: azt talán hallottad már, hogy az almaecet segít szabályozni a bőr pH-ját. Hígíts fel almaecetet két rész vízzel, és kend át vele az arcod. Tökéletesen tisztítja a bőröd. Méregtelenítés esetén nyugodtan éjszakára is az arcodon hagyhatod, szépen halványítja az öregségi foltokat is

Kéz és láb: ha duzzadt a kezed és a lábad, kényeztesd magad egy kis almaecetes masszázzsal. Hatása frissít és üdít.

Fogak: tudtad, hogy az almaecet segít eltávolítani a fogakról a foltokat? Dörzsöld be jól a fogakat almaecettel és öblíts! Meglátod, nem lesz szükséged polírozásra.

Ez is érdekelhet >>> 21 meglepő tény az almáról

Borotválkozás utáni arcszesz: tölts meg egy üveget egyenlő arányban almaecettel és a vízzel. Rázd össze és máris használhatod. Az almaecet illata más, mint amit eddig megszoktál, de hidd el, öt perc után elillan, és csak az üde, friss érzés marad meg, no meg a markáns, makulátlan, csábító bőröd!

Méregtelenítés: adj 2 evőkanál almabor ecetet 1 liter szűrt vízhez, és kortyolgasd el a nap folyamán. Nagyon jól tisztítja a vesét és a testet. A jó eredmény érdekében 3-4 hétig érdemes ezt az italt rendszeresen inni.

Tisztítás: keverj össze 1/2 csésze almaecetet és 1 csésze vizet. Ez az elegy tökéletesen használható mikrohullámú sütő, fürdőszoba-csempe, konyhai felületek, ablakok, üvegek és tükrök tisztításához. Ne felejtsük ennek a keveréknek is kiváló fertőtlenítő hatása van.

Bolha ellen: ha van házi kedvenced, és még nem kellett bolhairtáson gondolkodnod, akkor szerencsés vagy! Abban az esetben, ha a jövőben is időben szeretnéd az igen kellemetlen élősködőket távol tartani, akkor az első jelnél készíts egy szórófejes flakonba 1:1 arányban almaecet és víz keveréket, és spricceld le, illetve dörzsöld át vele kedvenced, de nyugodtan áttörölheted a bútorokat és a szőnyeget is ezzel.

 

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik