Virágzó vidékünk

Különleges technikával mentik az áramütéstől a gólyákat

Alapvető cél az áramütés okozta madárpusztulás megakadályozása.

Március végéig lehet magasító állványra helyeztetni a veszélyes fehérgólya-fészkeket, amelyek halálos áramütéssel fenyegetik a madarakat és fiókáikat egyaránt – figyelmeztet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület közleménye.

Fotó: MTVA - Nagy Zoltán
Fotó: MTVA – Nagy Zoltán

Mint azt a természetvédők írják, a fehér gólya az egyetlen olyan madár, amelyet már fióka korában veszélyeztet az áramütés. A mintegy 5000-5500 páros magyarországi költőállomány túlnyomó többsége a kis- és középfeszültségű elektromos hálózat oszlopain költ. Az oszlopfejeken fekvő fészkek halálos áramütéssel fenyegetik a fiókákat és a szülőket egyaránt. Minden évben több ezer fehér gólya pusztul el a vezetékhálózat következtében csak Magyarországon.

A gólyák védelme természetvédelmi kérdés is és az áramellátás folyamatos biztosítása miatt ez a lakosság, az önkormányzatok és az áramszolgáltatók közös érdeke. Az oszlopfejekre épült fészkek, a fiókák és az etetni érkező szülők okozta rövidzárlatok, a madarak pusztulása fészekmagasító állvány, úgynevezett “gólyakosár” kihelyezésével megelőzhető. Ezek oszlopra szerelésével a vezetékektől biztonságos magasságban biztosítható új fészkelőhely a gólyáknak, segítségükkel a veszélyes fészkek is kiemelhetők.

Fotó: MTI - Varga György
Fotó: MTI – Varga György

Mivel a fehér gólya fokozottan védett faj és természetvédelmi értéke 100 ezer forint, a veszélyes fészkek gólyakosárra emelése természetvédelmi engedélyeztetéshez is kötött. Az eljáró megyei kormányhivatal az ilyen tervezhető munkálatokra csak a költési időszakon kívül, október elejétől március végéig adhat engedélyt, így fontos, hogy az érintett települések, áramszolgáltatók, helyi madárbarát közösségek még februárban benyújtsák az engedélyeztetési kérelmet.

Új gólyakosarak kihelyezéséhez, mivel ezeken még nincsenek gólyafészkek, nem szükséges természetvédelmi hatósági hozzájárulás. Fontos továbbá, hogy a természetvédelmi engedélyeztetéssel párhuzamosan egyeztetések kezdődjenek a vezetékhálózatot üzemeltető elektromos szolgáltatóval, hiszen a gólyakosarak kihelyezéséhez, a veszélyes fészkek magasítóra emeléséhez üzemeltetői szakemberekre, áramtalanításra, emelőkosaras és darus kocsira is szükség van – írta az MTI.

Címfotó: MTI – Földi Imre

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik