Mozaik

Óvjuk és etessük az itthon telelő gólyákat

Az utóbbi években egyre több fehér gólya döntött úgy, hogy télire nem repül el Afrikába.

Legutóbb éppen arról írtunk, hogy Január, egy jeladóval felszerelt gólya immár a negyedik telet tölti az Ipoly árterében, míg legutóbb a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága Facebook-oldalán tette közzé, hogy területükön telel egy 2009-ben meggyűrűzött madár.

Fotó: MTI - Komka Péter
Fotó: MTI – Komka Péter

Hírekben az előző télen sem volt hiány. Mi is megírtuk, hogy jó kondiban tűrte a hideget Gyulán egy fehér gólya, Somogysámsonban pedig a helyiek kedvence lett a Lajcsi névre keresztelt, ott telelő madár.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) weboldalán található egy összesítés az utóbbi évek itthon telelő fehér gólyáiról. Érdekesség, hogy míg a 2004/2005-ös télen hat madár maradt itthon, addig – ez a legutolsó adat – a 2014/2015-ös télen 29 madár töltötte a telet hazánkban. A csúcs a 2006/2007. évi téli időszak volt, amikor 30 gólyát regisztráltak.

Fotó: Északi gólyahír
Fotó: Északi gólyahír

Ezért sem véletlen, hogy manapság is több településen találkozhatunk majd gólyával. Annak, hogy a madár nem repül Afrikába, több oka is lehet, de nagy általánosságban vagy a nem megfelelő kondíció, vagy rosszabb esetben valamilyen sérülés miatt nem kel útra a gólyacsapatok tagjaként – olvasható az MME weboldalán és a Mályi Természetvédelmi Egyesület honlapján.

Pedig a madarak vonulása a Boszporusz fölött látványosságnak sem utolsó! Erről ITT NÉZHETSZ MEG egy csodálatos videót.

Fotó: Sokszínű Vidék
Fotó: Sokszínű Vidék

Az itthon telelő gólyák kapcsán adott a kérdés: hogyan és mivel etethetjük a madarakat, segítve ezzel táplálkozásukat és egyáltalán életben tartásukat?

Az MME és a Mályi Természetvédelmi Egyesülettöbb hasznos tanácsot ad az etetéssel kapcsolatban. Ezeket gyűjtöttük egy csokorba.

1

Ha etetésre kerül a sor, akkor érdemes úgy etetni, hogy mindig ugyanaz az ember etet ugyanabban a ruhában, például piros kabátban. Ennek két oka van. A madár is könnyebben azonosítja be a gondozóját, illetve ezzel a módszerrel csak egy emberhez kötődik a gólya. Ha túlzottan megszelídítjük a madarat, az emberben az ennivalót adó társat látja, és nem lesz félelemérzete a későbbiekben.

2

Tápláléknak adható 10 cm-nél nem szélesebb keszegek, a magas hátú vagy ennél nagyobb halak darabolva, 10–15 cm hosszú, kétujjnyi vastag nyers marhahús darabok; kacsa-, liba-, pulyka-, tyúkszív és zúza; apró, hosszúkás darabokra vágott csirke farhát. Nyers disznóhús a féregfertőzés veszélye miatt. Lehet a táplálék tenyészetből származó egér, süldő patkány, naposcsibe és naposkacsa tetem.

3

A táplálék mennyisége egy etetésnél: 3–5 db tenyérnyi keszeg, vagy egy nagy marék marhahús nyesedék, vagy 5–15 egér, vagy 1–3 süldő patkány, vagy 5–15 naposcsibe, naposkacsa.

4

Eleinte a tartózkodási helye közelében jól látható szabad terepen kell kitenni az ennivalót, akkor, amikor a madár is ott van és látja. Érdemes valamiféle hangot adni, amikor új ételt adunk: csengő, síp, fütty lehet, de ne legyen túl hangos.

5

Szép egyenletes léptekkel közelítsük meg a madarat. A hirtelen mozdulatok elriasztják, ezért óvatosan helyezzük ki a táplálékot, és hagyjuk el a területet legalább 50-60 méterre.

6

Próbáljunk meg a nappal azonos időpontjában élelmet vinni a gólyáknak, akik néhány alkalmat követően már várni fogják ezt, távolabbról is odarepülnek, ami azért is fontos, hogy a táplálékot ők, ne pedig macskák és kutyák szedjék össze.

7

A madarak aktuális táplálékigényét az jelzi legjobban, hogy a felkínált mennyiség elfogy-e vagy sem. Ha mindent megesznek, akkor érdemes többet adni nekik, ha pedig több napon keresztül meghagynak ebből, akkor csökkenthetjük is az adagot.

Ha a gólyáknak sikerül túlélniük a hideg idő viszontagságait, a következő télen is jó eséllyel maradhatnak helyben, mivel ekkor már meglehetős rutinnal, kidolgozott túlélési stratégiával rendelkeznek, amit nem kis mértékben a róluk gondoskodó embereknek is köszönhetnek.

Címfotó: MTI

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik