Mozaik

Óvjuk és etessük az itthon telelő gólyákat

Az utóbbi években egyre több fehér gólya döntött úgy, hogy télire nem repül el Afrikába.
Korábban a témában:

Legutóbb éppen arról írtunk, hogy Január, egy jeladóval felszerelt gólya immár a negyedik telet tölti az Ipoly árterében, míg legutóbb a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága Facebook-oldalán tette közzé, hogy területükön telel egy 2009-ben meggyűrűzött madár.

Fotó: MTI - Komka Péter
Fotó: MTI – Komka Péter

Hírekben az előző télen sem volt hiány. Mi is megírtuk, hogy jó kondiban tűrte a hideget Gyulán egy fehér gólya, Somogysámsonban pedig a helyiek kedvence lett a Lajcsi névre keresztelt, ott telelő madár.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) weboldalán található egy összesítés az utóbbi évek itthon telelő fehér gólyáiról. Érdekesség, hogy míg a 2004/2005-ös télen hat madár maradt itthon, addig – ez a legutolsó adat – a 2014/2015-ös télen 29 madár töltötte a telet hazánkban. A csúcs a 2006/2007. évi téli időszak volt, amikor 30 gólyát regisztráltak.

Fotó: Északi gólyahír
Fotó: Északi gólyahír

Ezért sem véletlen, hogy manapság is több településen találkozhatunk majd gólyával. Annak, hogy a madár nem repül Afrikába, több oka is lehet, de nagy általánosságban vagy a nem megfelelő kondíció, vagy rosszabb esetben valamilyen sérülés miatt nem kel útra a gólyacsapatok tagjaként – olvasható az MME weboldalán és a Mályi Természetvédelmi Egyesület honlapján.

Pedig a madarak vonulása a Boszporusz fölött látványosságnak sem utolsó! Erről ITT NÉZHETSZ MEG egy csodálatos videót.

Fotó: Sokszínű Vidék
Fotó: Sokszínű Vidék

Az itthon telelő gólyák kapcsán adott a kérdés: hogyan és mivel etethetjük a madarakat, segítve ezzel táplálkozásukat és egyáltalán életben tartásukat?

Az MME és a Mályi Természetvédelmi Egyesülettöbb hasznos tanácsot ad az etetéssel kapcsolatban. Ezeket gyűjtöttük egy csokorba.

1

Ha etetésre kerül a sor, akkor érdemes úgy etetni, hogy mindig ugyanaz az ember etet ugyanabban a ruhában, például piros kabátban. Ennek két oka van. A madár is könnyebben azonosítja be a gondozóját, illetve ezzel a módszerrel csak egy emberhez kötődik a gólya. Ha túlzottan megszelídítjük a madarat, az emberben az ennivalót adó társat látja, és nem lesz félelemérzete a későbbiekben.

2

Tápláléknak adható 10 cm-nél nem szélesebb keszegek, a magas hátú vagy ennél nagyobb halak darabolva, 10–15 cm hosszú, kétujjnyi vastag nyers marhahús darabok; kacsa-, liba-, pulyka-, tyúkszív és zúza; apró, hosszúkás darabokra vágott csirke farhát. Nyers disznóhús a féregfertőzés veszélye miatt. Lehet a táplálék tenyészetből származó egér, süldő patkány, naposcsibe és naposkacsa tetem.

3

A táplálék mennyisége egy etetésnél: 3–5 db tenyérnyi keszeg, vagy egy nagy marék marhahús nyesedék, vagy 5–15 egér, vagy 1–3 süldő patkány, vagy 5–15 naposcsibe, naposkacsa.

4

Eleinte a tartózkodási helye közelében jól látható szabad terepen kell kitenni az ennivalót, akkor, amikor a madár is ott van és látja. Érdemes valamiféle hangot adni, amikor új ételt adunk: csengő, síp, fütty lehet, de ne legyen túl hangos.

5

Szép egyenletes léptekkel közelítsük meg a madarat. A hirtelen mozdulatok elriasztják, ezért óvatosan helyezzük ki a táplálékot, és hagyjuk el a területet legalább 50-60 méterre.

6

Próbáljunk meg a nappal azonos időpontjában élelmet vinni a gólyáknak, akik néhány alkalmat követően már várni fogják ezt, távolabbról is odarepülnek, ami azért is fontos, hogy a táplálékot ők, ne pedig macskák és kutyák szedjék össze.

7

A madarak aktuális táplálékigényét az jelzi legjobban, hogy a felkínált mennyiség elfogy-e vagy sem. Ha mindent megesznek, akkor érdemes többet adni nekik, ha pedig több napon keresztül meghagynak ebből, akkor csökkenthetjük is az adagot.

Ha a gólyáknak sikerül túlélniük a hideg idő viszontagságait, a következő télen is jó eséllyel maradhatnak helyben, mivel ekkor már meglehetős rutinnal, kidolgozott túlélési stratégiával rendelkeznek, amit nem kis mértékben a róluk gondoskodó embereknek is köszönhetnek.

Címfotó: MTI

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.