Mozaik

Jó kondiban van a Gyulán telelő fehér gólya

Nincs egyedül, hiszen a Lajcsi névre keresztelt madár a somogysámsoniak vendégszeretetét élvezi.  

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság illetékességi területén ezen a télen eddig csupán egyetlen áttelelő fehér gólyát figyeltek meg. A jó kondícióban lévő, mozgékony madár Gyulán tanyázik. Mint korábban megírtuk, a Duna-Dráva Nemzeti Park területén is maradt télre egy madár, akit Lajcsi névre kereszteltek, és Somogysámsonban figyeltek fel rá.

Fotó: Wikimedia Commons
Fotó: Wikimedia Commons

A most „képbe került” gólyát a Gyulai Húskombinát, a Volán-telep és a sportpálya által határolt háromszögben látták a leggyakrabban az arra járók. A szakemberek többször megfigyelték már, de a lábán lévő gyűrű adatait egyelőre nem sikerült leolvasni, így nem tudják, milyen korú és hol gyűrűzték meg – tájékoztatott a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság.

Az állat láthatóan jó kondícióban van, nagyon mozgékony és nem fél az emberektől. Ha valaki 10-20 méterre megközelíti, akkor elszáll. Fő táplálékául a pockok és egerek szolgálnak, ám a kommunális hulladékok között is szívesen kutat.

A Körös-Maros Nemzeti Park területén tavaly télen három gólya tartózkodott Gyula, Újkígyós és Kétegyháza környékén.

Fotó: Sokszínű Vidék
Fotó: Sokszínű Vidék

A tapasztalatok azt mutatják, hogy rendszerint olyan példányok maradnak itt a hideg évszakban, amelyek valamilyen módon közeli kapcsolatba kerültek az emberekkel. Így például fióka korukban kiestek a fészekből és emberek nevelték fel őket, esetleg valamilyen sérülés miatt rövidebb-hosszabb időt madárkórházban töltöttek.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik