Mozaik

Különleges látványt nyújtanak a vonulásra kész gólyacsapatok

Nyár végén, augusztusban kezdődik a madárvonulás időszaka. Ilyenkor a magyarországi falvak barátságos kémény és póznalakói, a fehér gólyák megindulnak a déli telelőhelyek felé.
Korábban a témában:

Látványos program a Hortobágyon

A Hortobágyi Madárkórházban ezen a héten pénteken, szombaton és vasárnap délben engedik el a gólyákat, amelyeket hetek óta készítik a madarakat erre az útra. -írja a dehír.hu.

– Egy részüket már a kinti, természetes fészkekből kirepülő gólyák közé is beengedtük, hogy azokkal gyakorolják a táplálékszerzést, valamint a termikelést, a meleg levegő használatát a felkörözésre. Igyekszünk tehát a természetben lévő gólyákkal nevelni őket – magyarázta Déri János, madárkórház vezetője.

Fotó: Dehír.hu
Fotó: Dehír.hu

Akik már úton vannak

Egy másik hír szerint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szakemberei azonosították az egyik Nógrád megyében, Ipolyvecén idén kelt fiatal gólyát vonulás közben a romániai Temes megyében található mercyfalvai gólyakamera segítségével – olvasható az Északi Gólyahír weboldalon.

Az ipolyvecei gólya így 39 nappal a gyűrűzése után 285km távolabb került meg Afrika felé vezető útjának talán utolsó, Kárpát-medencei állomásán.

Fészektestvére nem volt ilyen szerencsés, őt még Ipolyvecén a fészküktől pár méterre érte áramütés és elpusztult.

A gólyacsapat fészekbe történt  „invázióját” teljes terjedelmében nézzétek meg:

Köszönjük a felvételt és az adatot Daróczi J. Szilárdnak, illetve a kamera üzemeltetőinek!

Gyülekezők

A fotókért köszönet az Északi gólyahírnek, ahol folyamatosan követhetitek a madarak útját, és a velük kapcsolatos információkat.

Fotó: Északi gólyahír Fotó: Északi gólyahír[/caption]
Fotó: Északi gólyahír
Fotó: Északi gólyahír
Fotó: Északi gólyahír Fotó: Északi gólyahír[/caption]

Különleges látványosság

A gólyák a szárazföld vonalát követve vonulnak  és a Boszporusznál lépnek át Európából Kis-Ázsiába. Ilyenkor Isztambul egén hatalmas felhőkben keringenek a gólyák – különleges látványosságot nyújtva a kutatóknak és madárbarátoknak.

 

Ilyen színes hajókat csak a máltai kikötőkben lehet látni

Luzzukat ringat Marsaxlokkban a tenger - ez a tökéletes regény-nyitómondatnak is beillő néhány szó valójában a máltai valóság egy csodaszép szelete. Ozirisz szeme, különleges hajóroncsok és színes vízi taxik engednek betekintést Málta kultúrájának egy olyan részébe, amiről méltatlanul kevés szó esik.

Csodás tengerparti élmények, újra! (x)

Málta egyik büszkesége, hogy természetes fürdővizeinek köszönhetően az EU a vízminőség szempontjából értékelt országok három legjobbja közé sorolta.

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.