Az alma talán a leghétköznapibbnak számító gyümölcsünk, mely igazán sokoldalúan használható. Elharapdálhatjuk tízóraiként, készíthetünk belőle befőttet, lekvárt, gyümölcssalátát, lepényt, rétest, palacsintát, pitét, smoothie-t, lehet a sült húsok mennyei kiegészítője és ne feledkezzünk el a pálinkáról sem. Sokáig eláll, így mindig lehet pár darab a kamránkban, melyet kedvünk szerint elfogyaszthatunk. Ehhez mutatunk három mennyei receptet, melyeket mindenképpen érdemes kipróbálni.
Három ínycsiklandó almás sütemény recept
Almás-rebarbarás morzsasüti
Hozzávalók
Gyümölcsös réteg
3 közepes db alma (kb. 50 dkg)
3 közepes szár rebarbara (kb. 15 dkg)
1 ek étkezési keményítő
2 ek nádcukor
1 kk vanília kivonat
Morzsa
75 g finomliszt
75 g zabpehely
80 g nádcukor
100 g vaj
1 kk sütőpor
1 csipet só
Elkészítés
Az almát hámozzuk meg és daraboljuk fel, a rebarbarát tisztítsuk meg és szintén daraboljuk fel.
Keverjük össze a nádcukorral és a vaníliával.
Mérjük ki egy tálba a lisztet és a zabpelyhet, keverjük össze a sütőporral, cukorral és a sóval, kockázzuk bele a hideg vajat, és kézzel morzsoljuk össze. Nem fog teljesen összeállni, egy tapadós, nedves homokszerű massza lesz.
Vajazzuk ki a piteformát, tegyük bele a gyümölcsöket, majd szórjuk a tetejére a morzsát.
180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 percig süssük, amig szép aranybarnára nem pirul a morzsa. Érdemes egy alufóliát vagy egy tepsit tenni a forma alá, mert előfordul, hogy kibugyog a gyümölcs.
Langyosan magában vagy vaníliafagylalttal tálaljuk.
Almarózsa
Hozzávalók
10 dkg darált mandula
7,5 dkg cukor
1/4 tk só
1 db tojás
1 ek olvasztott vaj (+ a formához)
2 db hűtött, feltekercselt leveles tészta
1 db citrom leve
4-5 db közepes alma
porcukor (a szóráshoz)
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 190 fokra. Egy 12 darabos muffintepsi mélyedéseit vékonyan kikenjük vajjal.
A mandulát, a cukrot, a sót, a tojást és az olvasztott vajat kézi mixerrel krémesre keverjük.
A leveles tésztát kivesszük a hűtőből, hogy szobahőmérsékletűre melegedjen (ekkor még hagyjuk a csomagolásban).
Egy tálba hideg vizet töltünk, és belefacsarjuk a citrom levét. A megmosott almákat félbevágjuk, majd a magház eltávolítása után hosszában kb. 2 mm vastagra szeleteljük vagy gyaluljuk, és azonnal a citromos vízbe dobjuk, hogy ne barnuljanak meg. Leszűrjük, lecsepegtetjük, és mikrózható tálban 600 watton melegítjük 2-3 percig.
A leveles tésztát a papírral együtt kigöngyöljük, csomagonként 6-6 db hosszú csíkra vágjuk, és a közepüket hosszanti irányban megkenjük a mandulakrémmel. Elrendezzük rajtuk az almaszeleteket úgy, hogy az ívelt héjas részük sziromszerűen túllógjon kissé a tésztán. A csíkok alsó felét finoman az almára nyomkodjuk, majd a tésztát óvatosan feltekerjük.
Az almarózsákat a muffintepsibe ültetjük, és az előmelegített sütő középső részében pirosra sütjük kb. 40 perc alatt. Szükség esetén az utolsó 10 percben alufóliával letakarjuk.
Porcukorral megszórva tálaljuk.
Könnyű almás sütemény
Hozzávalók
6 nagy tojás
20 dkg kristálycukor
17 dkg finomliszt
1/2 ek sütőpor
1 ek vaníliaaroma
70 dkg (3 közepes, nagyobb méretű) savanykás zöldalma
1 ek. porcukor a süti tetejére
Elkészítés
A sütőt 180 fokra előmelegítjük, és sütőpapírral kibéleljük egy 23 cm átmérőjű sütőforma alját és oldalát.
Mixerrel habosra keverjük a tojást, majd hozzáadjuk a cukrot, és 8-10 percig folytatjuk a keverést, amíg egységes állagú nem lesz.
Az almát kisebb darabokra összevágjuk.
Egy tálban összekeverjük a finomlisztet a sütőporral, a cukros-tojásos masszába szitáljuk az 1/3 részét, és spatula segítségével finoman összekeverjük. Ugyanezt tesszük a másik kétharmad résszel is. Nem szabad túlkavarni!
Hozzáadjuk a vaníliaaromát, és még egyszer átkeverjük a tésztát. Ezután beleszórjuk a tésztába az almadarabkák ¾-ét. Óvatos keverés után az egész masszát belekanalazzuk a tepsibe. A tetejére rászórjuk a maradék almadarabokat.
180 fokon kb. 50-55 percig sütjük, amíg a sütemény teteje aranybarna nem lesz. Végül 15 percig hűlni hagyjuk, kivesszük a sütőformából. Amikor már szobahőmérsékletűre hűlt, megszórhatjuk kevés porcukorral.