Otthon készült vasárnapi ebéd

Kétszersült sajtfelfújt a megszállott sajtimádóknak

Sokszínű Vidék
Sokszínű Vidék
Egy ellenállhatatlan sajtos finomság, amit ráadásul sajtos öntettel is tálalhatunk.

Aligha történhet jobb dolog egy trappista sajttal, mint amikor felfújt készül belőle utánozhatatlan sajtöntettel nyakon öntve. A sajtszuflé elkészítése minden hobbiszakács számára könnyen megugorható akadály, és az is garantált, hogy aki megkóstolja, mind a tíz ujját megnyalja utána. És még csak órákat sem kell eltölteni a konyhában ahhoz, hogy tökéletes legyen. ha valami újat és különlegeset szeretnénk tálalni  egy vasárnapi ebédhez, akkor ez kitűnő választás lehet.

Hozzávalók:

A sajtfelfújthoz:

  • 5 dkg Ammerländer trappista sajt
  • 35 g vaj
  • 35 g liszt
  • 2,5 dl tej
  • 2 tojássárgája
  • 3 tojásfehérje
  • 1 közepes fej hagyma
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • 1 teáskanál olívaolaj
  • csipetnyi szerecsendió

Az öntethez:

  • 4 dkg Ammerländer trappista sajt
  • 50 ml tejszín
  • 50 ml tej
  • csipetnyi só

Szükségünk lesz még vajra és lisztre, amivel kikenjük a szuflé formát.

Sokszínű Vidék

Elkészítése:

A sajtfelfújt:

  1. Megpirítjuk egy kevés vajon a hagymát és a kakukkfüvet. Ehhez hozzáadunk egy tojássárgáját és az olívaolajat, majd leturmixoljuk.
  2. A maradék vajat liszttel felmelegítjük, majd a tűzről levéve adagoljuk hozzá a tejet. Habverővel elkeverjük, visszatesszük a közepes lángú tűzre, és beletesszük a reszelt sajtot.
  3. Mehet bele a hagyma és a kakukkfű és még egy tojássárgája, hogy krémesebb állaga legyen.
  4. Ha elolvadt a sajt, levesszük a tűzről. Teszünk bele egy csipetnyi szerecsendiót és sóval ízesítjük.
  5. Amíg a massza hűl, felverjük a három tojásfehérjét. A szuflé formát kivajazzuk, lisztezzük, és kétharmadig megtöltjük a felfújttal.
  6. Kicsit ütögessük neki az asztalnak, majd helyezzük egy frissen forralt vízzel megtöltött tepsibe. 20-25 percig sütjük 160 Celsius-fokon előmelegített sütőben.
  7. Ha kész, lehűtjük és óvatosan kiszedjük a formából. Beletesszük egy sütőpapírral kibélelt tepsibe fejjel lefelé, a tetejét megszórjuk reszelt sajttal. 180 Celsius-fokon sütjük még 5-7 percig.
Sokszínű Vidék

Az öntet:

  1. Lábasban odatesszük forralni a tejet és a tejszínt.
  2. Amikor forr, beletesszük a sajtot és alaposan elkeverjük.
  3. A kétszersült sajtfelfújtat a tányérra helyezve leöntjük két evőkanál szósszal és retekcsírával díszítjük.
Sokszínű Vidék

Szponzorált tartalom

A cikk az  Ammerländer támogatásával készült.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik