Virágzó vidékünk

Így kebelezte be az áradó Duna a véneki nyaralókat

Gácsfalvi Róbert
Gácsfalvi Róbert
A Duna partján fekvő üdülőövezet gyalogosan megközelíthetetlenné vált.

Hazánkban is egyre komolyabb pusztítást végez az árvíz. A Szigetközben található Vének községen már víz alá kerültek a nyaralók. A Duna partján fekvő üdülőövezet gyalogosan megközelíthetetlenné vált. Az egyre komolyabbá váló áradás miatt az üdülőövezetbe senki nem mehet be a polgármester engedélye nélkül.

Gácsfalvi Róbert

Az ártérben élők már hozzászoktak ahhoz, hogy a medréből kilépő Duna áradások idején elönti a nyaralóikat. Az ottani lakosok erre pedig folyamatosan fel is vannak készülve, és együtt élnek azzal, hogy a medréből kilépő folyó újra és újra elfoglalja azt, ami az övé. Az ilyen időszakokban kihívásokkal kell szembenézniük, de a varázslatos Szigetköz szépsége, a folyó közelsége kárpótlást ad minden nehézségért.

Gácsfalvi Róbert

Vének község és a vele határos Szőgye, a Szigetközi Ármentesítő Társulat megalakulásával és az általa kezdeményezett töltés építése révén vált védettebbé a folyó pusztító hatásától. Azonban az Duna partján épült nyaralókat minden árhullám alkalmával ellepi a víz.

Gácsfalvi Róbert

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság friss tájékozgatása szerinte a jelenlegi árhullám 30-50 centiméterrel alacsonyabb vízállás mellett halad le a Dunán, mint a 2013-as árvíz idején.

Gácsfalvi Róbert

A vízügy Országos Műszaki Irányító Törzse (OMIT) folyamatosan dolgozik, és koordinálja a védelmi előkészületeket, a frissülő adatokhoz igazítva finomítják a szükséges létszám- és eszközigényt. Az ország más részeiből átvezényelt több mint félezer vízügyes már elfoglalta a helyét, valamint megérkeztek és dolgoznak az önkormányzati védekezéshez kért műszaki irányító szakemberek is.

Gácsfalvi Róbert

Az MTI fotóriportere Jánossy Gergely is lélegzetállító felvételeket készített a felhők alól, a Szigetközben található Vének település üdülőövezetéről.

MTI/Jánossy Gergely

A drónnal készült felvételeken jól látható, ahogy az áradás miatt vízben állnak a házak a Duna árterében.

MTI/Jánossy Gergely

Kapcsolódó
Szigetközben már áradás van, harmadfokú a készültség
Elérte a Szigetközt az árhullám, a Lajtán Mosonmagyaróvárnál a legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültséget kellett elrendelni az állami védvonalakon.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik