Virágzó vidékünk

Veszélyes teknősökre vadásznak a tatabányai tóban

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons
A vízi élettér ökológiai működésére legveszélyesebb inváziós teknősök szaporodtak el a tóban, ennek a helyzetnek most véget vetnek.

A Csónakázó-tó helyi jelentőségű védett természeti területen az utóbbi évtizedben sajnálatos módon elszaporodtak az idegenhonos, invazív teknősfajok, írta Tatabánya Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala.

A tó nincs közvetlen összeköttetésben más élővízzel, így a leggyakoribb Vörös- és Sárgafülű ékszerteknősök, a Kínai lágyhéjú teknős és az elmúlt napokban észlelt Nelson ékszerteknős vélhetően a felelőtlen állattartóknak köszönhetően kerültek a víztestbe

– részletezték, és kiemelték, hogy kérik a lakosságot, hogy a kihelyezett csapdákat ne bolygassák.

A vonatkozó törvényi szabályozások alapján a vízi élettér ökológiai működésére az egyik legveszélyesebb inváziós faj a Vörös- és a Sárgafülű ékszerteknős.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület szakemberei tervezetten három hétig tartó akció keretében folytatják az áprilisban elkezdett munkát, melynek lényege, hogy úszó csapdákkal és varsákkal csökkentik az invazív teknősfajok egyedszámát az őshonos Mocsári teknős populáció fennmaradása érdekében.

A befogott védett Mocsári teknősöket visszaengedik a tóba.

A csapdákat naponta ellenőrzik és a kifogott egyedeket a Fővárosi Állatkertbe szállítják.

Kapcsolódó
Óriásteknős sétált be egy kertbe a Bükkben
A sarkantyús teknős a a galápagosi óriásteknős és a aldabrai óriásteknős után a következő legnagyobb faj a szárazföldi teknősfélék családjában.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik