Virágzó vidékünk

Emberre is veszélyes teknőst fogott egy horgász a Balatonban

Illusztráció/Wikimedia Commons
Illusztráció/Wikimedia Commons
Az aligátorteknős különösen veszélyes állatfajnak minősül, legálisan kizárólag állatkertekben tartható.

Nagyobb korában az emberre is veszélyes, harapós teknőst emelt ki a tóból július 7-én vasárnap Balatonőszöd és Balatonszárszó között egy idősebb horgász, írta az Időkép.

Éppen a Balatont és a közeli tavat összekötő vizesárokból próbált kishalas hálójával sneciket fogni az esti pecázáshoz, amikor a hálójában egy nagyjából 20 centi páncélhosszú aligátorteknőst pillantott meg

– részletezték.

Balatonőszöd és Balatonszárszó között bukkant fel egy csalihalas hálóban.

Egy kifejlett hím példány akár 70-80 cm hosszúra is megnőhet és nagyobb állatokat is elejthet

– mondta el a portál megkeresésére Pécsi Tibor, a kőröshegyi Teknős Park tulajdonosa és vezetője, aki az állatot elhelyezte a már meglévő hét példány mellé.

Az aligátorteknős különösen veszélyes állatfajnak minősül, legálisan kizárólag állatkertekben tartható.

Az aligátorteknős vagy harapós teknős (Chelydra serpentina) nevét is onnan kapta, hogy késéles, csőrszerű állkapoccsal rendelkezik, amellyel erőfeszítés nélkül képes felaprítani zsákmányát. A lábán lévő erős karmok szintén a zsákmány felaprításában játszanak szerepet.

A fajt könnyen felismerhetjük a farkukon megjelenő szarukúpokról, illetve a fiatal felnőtt egyedek esetében kisebb tüskék láthatók a gerinc és bordapajzsok mentén.

Az aligátorteknősök azonban nem csupán az emberre veszélyesek. Miután hazánkban természetes ellenségük nincs, a természetbe kerülő egyedek komoly károkat tudnak okozni a természetes élővilágában.

Nagyon fontos, hogyha bárki olyan teknőssel találkozik, amely nem őshonos, netán ráun az otthoni tartására, semmiképp se engedje szabadon, hanem nyugodtan keresse fel Pécsi Tibort, a Teknős Park ugyanis befogadja és gondozza ezeket a példányokat –  a szabadban kószálva viszont komoly problémákat okozhatnak.

Kapcsolódó
Kivadult teknősöket csapdáznak a Tisza mentén
Az elfogott példányok jó helyre kerülnek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik