Mozaik

Kivadult teknősöket csapdáznak a Tisza mentén

Facebook / Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Facebook / Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Az elfogott példányok jó helyre kerülnek.

Csapdákat helyeztek ki az idegenhonos teknősök számára – írta bejegyzésében a Madárfigyelő Szolnok Természetvédelmi Egyesület elnöke.

Korábban a Sokszínű vidék többször írt a Magyarországon megfigyelt idegenhonos teknősökről. Az ország számos pontján – tavak és folyóink mentén – többször is megfigyeltek ékszerteknősöket, sőt, a Tiszán egy alkalommal már Mississippi tarajosteknőst is találtak.

Július elsejével a Madárfigyelő Szolnok Természetvédelmi Egyesület megkezdte a Tisza szolnoki szakaszán az idegenhonos teknősök élvefogó csapdázását.

A speciális mesterséges szigetekkel az érintett szakaszokon bárki találkozhat. A természetvédők arra kérik a túrázókat, hogy ne közelítsék meg és ne nyúljanak a csapdákhoz, illetve a benne lévő egyedekhez.

Az idegenhonos teknősfajok Észak-Amerikából kerültek Európába és elterjedt házikedvenccé váltak. Napjainkra, részben a felelőtlen kisállattartás következtében az ékszerteknősök kivadulva életképes populációt alkotnak.

Facebook / Madárfigyelő Szolnok Természetvédelmi Egyesület

A Mississippi tarajosteknős számos betegség és kórokozók hordozója, emelett veszélyezteti őshonos mocsári teknős szaporodását, előszeretettel pusztítja a süllő fészkek ikráit, ivadékait. Mindannyiunk közös érdeke, hogy a természetvédelemben dolgozók sikerrel megszabadítsák a Tiszát a nemkívánatos betolakodótól.

Hajdú Tamás bejegyzésében azt is megemlítette, hogy naponta ellenőrzik a csapdákat, melyeket figyelnek a nemzeti parkos kollégák, a vízi rendészet és egyesület tagjai is. A természetvédők bíznak benne, hogy a “rafinált, óvatos” faj egyedeit sikerülhet csapdába ejteni. A fogságba esett állatokat később állatkertekbe szeretnének eljuttatni.

Kapcsolódó
Hatalmas ékszerteknőst találtak a Szálkai-tónál
Az állatbarát magához vette az invazív óriást.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik