Mozaik

Megmenekült a Dunánál fára felakasztott ékszerteknős

illusztráció/pixabay
illusztráció/pixabay
Bár invazív, mégsem érdemelte, hogy így megkínozzák.

Egy horgász mentett meg egy pórul járt ékszerteknőst – olvasható egy Facebook-bejegyzésben.

Kapcsolódó
Ezek a teknősök a fürdőzőkre is veszélyt jelentenek
A keselyűteknős súlya a 30-40 kilogrammot is elérheti, ráadásul olyan veszélyes a harapása, hogy csonkolt sérülést okozhat.

Egyre gyakrabban fordul elő hazánkban, hogy a megunt házi kedvenceket gazdájuk szabadon engedi, így sokan közülük természetes vizeinkben végzik.

A Sokszínű vidék is megírta, hogy júliusban például egy 5 kilogrammos aligátorteknőst fogtak a Balatonból. A faj emberre is veszélyes ragadozó, mely Magyarországon nem őshonos, akár az eredetileg szintén terráriumban tartott vörösfülű ékszerteknős. Ezek a hüllők hosszabb távon kiszoríthatják az őshonos mocsári teknősöket élőhelyükről.

A közelmúltban egy horgász vette észre, hogy egy ékszerteknős horogra akasztva lóg a fán a Mosoni-Dunából kiágazó iparcsatorna belső szakaszán. Miután megtalálta, a sportember levágta a kötélről a megkínzott hüllőt, megmentve ezzel az életét. A szerencsétlen állatot visszaengedte a csatornába.

Az ékszerteknős inváziós fajnak számít Magyarországon, nem szabad a természetes vizekbe kihelyezni, de a megoldás nem lehet az állat megkínzása.

Még mindig sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a megunt házi kedvenceket az állatkertben befogadják. Sok szerencsétlen sorsú állatot lehetne megmenteni azzal, ha ilyen esetben felkeresnénk a területileg illetékes vadasparkot, állatkertet, ahol a szakemberek segíteni tudnak.

A felakasztott teknősről készült fotó IDE KATTINTVA tekinthető meg.

Kapcsolódó
Hatalmas és agresszív teknős sétált az utcán egy zalai faluban
A polgármesternek sikerült befognia az agresszív állatot.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik