Mozaik

Ausztráliai sivatagokban őshonos állatokat találtak Jákon

Újabb két agámát találtak Jákon, ezzel összesen már három egzotikus állatot gyűjtöttek be a Vas megyei kistelepülésen.

Az Állatvédők Vasi Egyesülete a Facebook-oldalán egy képet is mellékelt az agámákról. Mint írták, keresik a felelőtlen állattartót vagy szaporítót, aki kiengedte vagy ahonnan elszöktek a hüllők.

Nem sokkal később kommentben azt közölték, mindhárom agáma ki volt hűlve és száradva a megtalálásuk idején. A legutóbb talált két állatot szétválasztották, mert agresszívan bántak egymással, de a világosabb egyed minden orvosi kezelés és ápolás ellenére elpusztult.

A jáki lakosokat egyúttal kérték, hogy figyeljenek, hiszen előfordulhat, hogy további állatok is szabadon kóborolnak. Ha azokat nem sikerül megfogni időben, meghalhatnak. Nem bántanak senkit, nem kell félni tőlük, hívták fel rá a figyelmet.

A most befogott másik példány két hét után örökbe fogadható lesz, tették hozzá.

A hullomagazin.hu korábbi cikke szerint a szakállas agáma a természetben csak Ausztrália sivatagos területein található meg. Ausztrália középső, illetve keleti részén (a Simpson-sivatag és a Nagy Artézi-medence vidékén) honos; a füves pusztákat, illetve a félsivatagi körülményeket kedveli. Hatalmas elterjedési területe az oka annak, hogy ez a legváltozatosabb ausztráliai agáma faj. A legforróbb órákat kövek, ágak alatt vagy sziklás hasadékaiban töltik.

Az 1990-es években váltak ismertté, azóta megtalálhatóak szinte minden nagyobb állatkereskedésben.

Kapcsolódó
Hatalmas méretű vendég csúszott be egy deszki ház kertjébe
Szerencsére ártalmatlan volt a hüllő.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik