Mozaik

Valószínűleg felfedezték a világ legapróbb hüllőjét

FRANK GLAW, ZOOLOGISCHE STAATSSAMMLUNG MÜNCHEN
FRANK GLAW, ZOOLOGISCHE STAATSSAMMLUNG MÜNCHEN

A tudósok felfedeztek egy új kaméleonfajt Madagaszkár szigetének északi részén, az esőerdőben. Az úgynevezett nano-kaméleon mérete megegyezik egy napraforgó magjával, elfér az ember ujjbegyén is, tehát minden bizonnyal a világ legkisebb hüllőjéről van szó.

A National Geographic cikke szerint a Brookesia nana nevet kapó új faj annyira kicsi, hogy atkákkal és az ízeltlábúakhoz tartozó ugróvillásokkal táplálkozik, amiket a leveleken vadászik le.

A kutatók a felfedezésükről a Nature című tudományos lapban számoltak be elsőként.

Első ránézésre tudtuk, hogy valami fontos dolgot találtunk

– fogalmazott Andolalao Rakotoarison herpetológus, a tanulmány egyik társszerzője.

Egy ilyen apró termetű hüllő felfedezése felveti a kérdést, hogy mi lehet a gerincesek méretének legalsó határa, továbbá rávilágít Madagaszkár elképesztő biodiverzitására is.

FRANK GLAW, ZOOLOGISCHE STAATSSAMMLUNG MÜNCHEN

A tudósok úgy gondolják, hogy a kaméleont hamarosan a kritikusan veszélyeztetett fajok közé sorolják.

Eddig mindössze két példányát találták meg, egy nőstényt és egy hímet. Vélhetően ez a faj a világ legapróbb hüllője, szoros versenyben egy másik kaméleonnal, aminek latin neve Brookesia micra, és szintén nagyon kicsi.

Hülyeségnek hangozhat, amikor azt mondjuk, ez néhány milliméterrel kisebb, mint a másik. De amikor a milliméterek a testméret 2-3 százalékát jelentik, akkor az jelentősnek számít. A tudomány ilyen apró lépésekben halad előre

–  magyarázta Mark Scherz, a Potsdami Egyetem biológusa, a kutatás társszerzője.

A helyzetet azért nehezíti, hogy csak két egyedet találtak belőlük, mert általános következtetéseket nem lehet levonni így a fajra vonatkozóan. Elképzelhető, hogy a fajhoz tartozó kaméleonok között vannak nagyobbak és kisebbek is, hiszen az emberek magassága sem egyforma. Azt viszont már biztosra veszik, hogy a nőstények nagyobbak, mint a hímek, amit szaknyelven nemi kétalakúságnak hívnak.

Nem egyszerű meghatározni azt sem, hogy az állatok valóban kifejlett példányok-e már. A nőstény esetében ez bizonyított tény, ugyanis a vizsgálatok során tojásokat találtak a petefészkében.

Hogy mi lehet a gerincesek méretének alsó limitje, az egyelőre kérdéses. Nincs ilyen kicsi madár és emlősállat sem, ugyanakkor a békák között még a most felfedezett kaméleonfajnál is vannak apróbbak. De mindennek van egy határa, és a tudósok arra keresik a választ, vajon pontosan hol lehet az.

Kapcsolódó
Bámulatos ügyességgel próbálja színét változtatni az 1 napos kaméleon
Mint aki tudja, hogy a gyakorlás meghozza az eredményt!
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik