Mozaik

Bámulatos ügyességgel próbálja színét változtatni az 1 napos kaméleon

Sokszínű Vidék
Sokszínű Vidék

2017. 06. 14. 09:09

Már születése után is tudja, hogy a gyakorlás meghozza az eredményt. Hajrá!
Korábban a témában:

Azt tudjuk, hogy  kölyökállatok látványa mindig kiüti a cukiságfaktort,  de hogy egy 1 napos kaméleon mindezt képes fokozni a színváltoztatásával, az már több is, mint cuki. Lenyűgöző, ahogyan próbálkozik.

Úgy tűnik, mintha nagy levegőt venne, majd ásít, mintha mindent bevetne annak érdekében, hogy bebizonyítsa a világnak valódi kaméleonságát. És tényleg, szinte pillanatok alatt sötét foltok és csíkok jelennek meg oldalán és hátán. A ásítás végére pedig ezek a sötét foltok végigfutnak az állán, a lábán és a farkán is.

Külön érdekessége a videónak, hogy úgy tűnik, a kaméleon tisztában lenne vele, hogy a körülötte lévők várják a mutatványt, és cinkosan rájuk is néz produkciója után. Bár még tökéletesítenie kell a technikát, de így is magával ragadó pillanatok részesei lehetünk.

Tények és tévhitek a kaméleonról

  • A kaméleonok színváltásával kapcsolatban sok tévhit van forgalomban, ehhez hozzájárulnak azok a filmek és fotók, ahol eltúlozva mutatják be a színváltást. Egy kaméleont például, hiába helyezünk egy mintás felületre, nem veszi fel annak mintázatát, ezek csak számítógépes manipulációk.
  • A kaméleonok nem vagy nem csak álcázásra használják színváltoztató képességüket. A színváltoztatásnak kommunikációs szerepe is van. Például minél élénkebb színű egy hím, annál magasabban áll a rangsorban, így a hím kaméleonok élénk színek felvillantásával csalogatják magukhoz leendő párjukat, illetve űzik el területükről a betolakodó fajtársakat. A nőstények is színekkel jelzik, ha kosarat adnak a kérőnek vagy már nem fogamzóképesek.
  • A kaméleon mélyebb és felszíni bőrrétegeiben három különböző pigment van, és ezek különböző koncentrációja révén jönnek létre a különböző színek, melyek a kaméleon bőrén láthatók.
  • A színváltozást befolyásolja a külső hőmérséklet, a kaméleon saját hőmérséklete, tehát ezek együttesen adják azokat a lehetséges színárnyalatokat, melyet a kaméleon képes megmutatni az adott pillanatban a bőrszíneként.
  • Lehetőségei végesek, így ne várjuk el, hogy kedvenc színünket magukra tudják ölteni,  ebben a tekintetben nem idomíthatók, bármennyire érdekes is lenne.

Forrás/sisakos kaméleon

Létezik annál édesebb, mint mikor egy jegesmacit fürdetnek?
A címben feltett kérdésre rövid lesz a válasz: nincs.
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Embargoed to 0001 Friday October 14
Undated handout photo of an illustration by Mark Burgess of Winnie-the-Pooh and Penguin, a new character who will feature in the Winnie-the-Pooh sequel The Best Bear In All The World. PRESS ASSOCIATION Photo. Issue date: Friday October 14, 2016. The sequel has been inspired by a photograph of AA Milne and his son with a toy penguin, and is being published in October to mark the 90th anniversary of Winnie-the-Pooh. See PA story ARTS POOH. Photo credit should read: Trustees of the Pooh Properties/The Shepard Trust/PA Wire
NOTE TO EDITORS: This handout photo may only be used in for editorial reporting purposes for the contemporaneous illustration of events, things or the people in the image or facts mentioned in the caption. Reuse of the picture may require further permission from the copyright holder.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.