Mozaik

Bámulatos ügyességgel próbálja színét változtatni az 1 napos kaméleon

Már születése után is tudja, hogy a gyakorlás meghozza az eredményt. Hajrá!

Azt tudjuk, hogy  kölyökállatok látványa mindig kiüti a cukiságfaktort,  de hogy egy 1 napos kaméleon mindezt képes fokozni a színváltoztatásával, az már több is, mint cuki. Lenyűgöző, ahogyan próbálkozik.

Úgy tűnik, mintha nagy levegőt venne, majd ásít, mintha mindent bevetne annak érdekében, hogy bebizonyítsa a világnak valódi kaméleonságát. És tényleg, szinte pillanatok alatt sötét foltok és csíkok jelennek meg oldalán és hátán. A ásítás végére pedig ezek a sötét foltok végigfutnak az állán, a lábán és a farkán is.

Külön érdekessége a videónak, hogy úgy tűnik, a kaméleon tisztában lenne vele, hogy a körülötte lévők várják a mutatványt, és cinkosan rájuk is néz produkciója után. Bár még tökéletesítenie kell a technikát, de így is magával ragadó pillanatok részesei lehetünk.

Tények és tévhitek a kaméleonról

  • A kaméleonok színváltásával kapcsolatban sok tévhit van forgalomban, ehhez hozzájárulnak azok a filmek és fotók, ahol eltúlozva mutatják be a színváltást. Egy kaméleont például, hiába helyezünk egy mintás felületre, nem veszi fel annak mintázatát, ezek csak számítógépes manipulációk.
  • A kaméleonok nem vagy nem csak álcázásra használják színváltoztató képességüket. A színváltoztatásnak kommunikációs szerepe is van. Például minél élénkebb színű egy hím, annál magasabban áll a rangsorban, így a hím kaméleonok élénk színek felvillantásával csalogatják magukhoz leendő párjukat, illetve űzik el területükről a betolakodó fajtársakat. A nőstények is színekkel jelzik, ha kosarat adnak a kérőnek vagy már nem fogamzóképesek.
  • A kaméleon mélyebb és felszíni bőrrétegeiben három különböző pigment van, és ezek különböző koncentrációja révén jönnek létre a különböző színek, melyek a kaméleon bőrén láthatók.
  • A színváltozást befolyásolja a külső hőmérséklet, a kaméleon saját hőmérséklete, tehát ezek együttesen adják azokat a lehetséges színárnyalatokat, melyet a kaméleon képes megmutatni az adott pillanatban a bőrszíneként.
  • Lehetőségei végesek, így ne várjuk el, hogy kedvenc színünket magukra tudják ölteni,  ebben a tekintetben nem idomíthatók, bármennyire érdekes is lenne.

Forrás/sisakos kaméleon

Létezik annál édesebb, mint mikor egy jegesmacit fürdetnek?
A címben feltett kérdésre rövid lesz a válasz: nincs.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik