Mozaik

112 éve kihaltnak hitt teknőst találtak a Galápagos-szigeteken

pixabay.com
pixabay.com
Most párt próbálnak felkutatni neki.

Bár óriási, mégsem látta senki azt az óriás teknőst, amit a Galápagos-szigeteken fedeztek fel 2019. július 10-én. Mindenki úgy tudta, hogy a Chelonoidis phantasticus faj 112 éve kihalt, aztán egyetlen nőstényre bukkantak Ecuadorban, a Fernandina-szigeten – a Galápagos-szigetek harmadik legnagyobb szigetén, írja a mymodernmet.com.

A Galapagos-szigeteken a teknősök számos faja él, ám ezt a különösen egyedi fajt utoljára 112 évvel ezelőtt látták, és azt hitték, hogy örökre kihalt. A nőstényt – aki 2019-ben már több mint 100 éves volt, a Galápagosi Nemzeti Park Igazgatóság és a Galápagosi Természetvédelmi Hivatal közös expedíciója során találták meg.

A Yale Egyetem tudósai a DNS-ét összevetették az utolsó élő egyed 1906-ban kivont mintájával, ez alapján Chelonoidis phantasticusnak azonosították, és Fernandának nevezték el.  A Chelonoidis phantasticus egyike a szigeteken élő 15 fajnak, amelyből kettő már kihalt.

Most a természetvédők újabb óriási teknősöket keresnek, és remélik, hogy találnak egy hím társat, hogy megmentsék a fajt a kihalástól. A tudósok nyomokat és ürülékeket is találtak a Fernandina-szigeten, amik arra utalnak, hogy a kritikusan veszélyeztetett fajnak több tagja is maradhatott a vadonban.

 Úgy gondoluk, hogy több mint 100 éve kihalt. Most újra megerősítjük a létezését! A remény él

– tweetelt Gustavo Manrique környezetvédelmi miniszter a Fernandina óriásteknősről.

A Galápagosi Nemzeti Park igazgatója, Danny Rueda szerint a felfedezés kulcsfontosságú, mert reményt ad a fajok talpraállítására, és így elkerülhetőek az olyan esetek, mint ami a Magányos George néven elhíresült óriásteknőssel történt, aki faja utolsó egyedékent nem volt hajlandó fogságban párosodni, ezért a Chelonoidis abingdonii teknősfaj utolsó képviselője 2012-ben utódok nélkül pusztult el.

Kapcsolódó
Mikroműanyagokat találtak tengeri teknősök gyomrában
A vizsgált 102 állatban több mint 800 szintetikus részecskét találtak.
Olvasói sztorik