Mozaik

Emberre is veszélyes teknőst fogtak ki a Balatonból

Úszós nádi pontyozást tervezett vasárnapra, a Keszthelyi Librás Strandra Szeles Zsolt. Kukoricás etetést alakított ki, reggel akasztott is egy nagyobbacska pontyot, de amikor feljött a víz tetejére, csapott egyet a farkával és elment. Késő délután visszatért, de ponty helyett váratlan vendége akadt a horgon: egy 5 kilogrammos aligátorteknős, írja beszámolójában a pecaverzum.hu.

A lapnak arról beszélt, az interneten kerestek rá a teknősre, amit így sikerült azonosítani.

Egyből hívtunk egy vízirendőrt, de ő nem foglalkozott vele. Bevittük a Keszthelyi Rendőrkapitányságra, majd próbáltuk elérni a Veszprémi Állatkertet, de vasárnap este nem sikerült

– emlékezett vissza az eseményekre.

Sokáig tanácstalanok voltak, mit kezdjenek az inváziós és az emberre is veszélyes állattal. 

Éjszakára átmeneti megoldást találtak Zsolt szomszédjának köszönhetően. Lemezkádba tették az állatot, amit egy raklappal fedtek le. Az állat végül hétfőn a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság (BfNPI) természetvédelmi őréhez került.

Szász Benedek a Pecaverzumnak elmondta, az aligátorteknőst ideiglenesen a BfNPI fenékpusztai telephelyre vitték, ahonnan a kőröshegyi Teknőparkba szállítják majd.

A Wikipedia szerint az aligátorteknős az Amerikai Egyesült Államok nagy részén és Kanada területén fordul elő. Kína, Tajvan és Japán területére betelepítették. A felelőtlenül szabadon engedett terráriumi példányok Európa-szerte, így hazánkban is felbukkannak időnként.

Meglehetősen nagy tűrőképességű fajról van szó, ezért a szándékosan betelepített vagy tudatlanságból szabadon engedett példányai idővel hatalmas károkat okozhatnak a helyi ökoszisztémákban.

Kapcsolódó
Itt a bizonyíték, szaporodnak az aligátorteknősök Magyarország tavaiban
Az aligátorteknősök testtömege a hímek esetében akár 34 kilogramm is lehet.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik