Mozaik

Itt a bizonyíték, szaporodnak az aligátorteknősök Magyarország tavaiban

Szaporodnak a kidobott veszélyes aligátorteknősök a magyar tavakban, figyelmeztetett a magyar Ace Ventura néven is elhíresült Both Zoltán a Facebook-oldalán, miután egy kidobott példányt fogott be egy délegyházi nő udvarán, szúrta ki az nlc.hu.

A posztban azt írta, az állattal nem is nagyon foglalkozott a hölgy, aki megtalálta, hiszen jó pár tó van a településen amiben élnek mocsári teknősök is természetesen. Be is terelte egy befőttes üvegbe, de mielőtt visszaengedte volna az utca végén lévő tóba, lefényképezte és elküldte a fiának a fényképet, hogy milyen aranyos kis teknőst fogott a kertben.

És milyen jól tette, hogy továbbküldte a képet, ugyanis a fiának gyanús lett ez a teknős. Utána nézett az interneten, és közben felkerestek engem is. A képeket látva számomra is világossá vált, hogy ez bizony egy aligátorteknős baba, ami valószínűleg pár órája, de maximum pár napja kelhetett ki a tojásból

– fogalmazott Both Zoltán.

Mint magyarázta, ahhoz, hogy egy ilyen kis lény kikeljen a tojásból, kell egy anyuka és egy apuka is. A hím 3-5, a nőstény 4-6 évesen éri el az ivarérettséget, ekkor körülbelül 22-25 centiméteres páncélhosszúságúak. A nőstény kis gödrökbe vagy üregekbe rak, méretétől függően körülbelül 5-25, ritkán több tojást is. Tehát nem csak ez az egy pici kelt ki, hanem bizony a közelben ott vannak a testvérei és a szülei is, tette hozzá.

Miért nem gondolom azt hogy valahonnan megszökött vagy kidobták? Azért mert egy ekkora teknőst nem valószínű, hogy meguntak, és azt is gyanítom, hogy nem is kerti tóban tartották és esetleg onnan csavargott el. Ő Magyarországon a szabad ég alatt kelt ki a tojásból, ami bizonyíték arra amiről már pár éve is beszélek. Bizony szaporodnak a megunt és kidobott aligátorteknősök Magyarország tavaiban. És ugyanúgy átvészelik a telet mint az őshonos mocsári teknőseink

– írta a magyar Ace Ventura.

Közölte, az aligátorteknősök testtömege a hímek esetében akár 34 kilogramm is lehet.  Az Amerikai Egyesült Államok nagy részén és Kanada területén őshonos a h harapós teknős, nem véletlenül hívják így is az aligátorteknőst. Magyarországon a tartása engedélyhez kötött, veszélyes állatnak minősítették.

Fontosnak nevezte, hogy semmiképpen ne bántsuk őket, ugyanis mostanában kelnek a mocsári teknős bébik is. Ilyen esetekben értesítsük például az állatkertet , ők fénykép alapján be tudják azonosítani, és ha nem őshonos faj, akkor az elhelyezésében is tudnak segíteni

Both Zoltán későbbi posztjában azt is leírta, nem a pánikkeltés volt a célja, csak arra szerette volna felhívni a figyelmet, hogy vigyázzunk rájuk.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik