Virágzó vidékünk

Lesújtóan rossz költési szezonja van a fekete gólyáknak

MTI Fotó: Kovács Attila
MTI Fotó: Kovács Attila

2022. június végén a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálata megkezdte a Közép-Tiszai Tájvédelmi Körzetben fészkelő fekete gólya állomány költési sikerének ellenőrzését.

Az ismert és tavasztól elfoglalt költőhelyek közül több fészeknél költésbe sem kezdtek a párok. Más esetekben a kotlási időszakban vagy kis fiókás korban mentek tönkre fészekaljak. A Tisza hullámtéri erdeiben a 16 fészekből mindössze kettő fészekben sikerült egy-egy fiókát találni, közölte a nemzeti Park a Facebook-oldalán.

Mint fogalmaztak, a rendkívül rossz költési eredmények hátterében a rendelkezésre álló táplálék elégtelensége állhat. Hiába öntették el a téli és tavaszi árvizek a mélyebb hullámtéri területeket, töltötték fel a kubikokat, holtágakat, a 2021. nyár vége óta tartó száraz, csapadékmentes időszak a fekete gólyák táplálékbázisát képező kétéltűek és más vízi szervezetek állományát is jelentősen megtizedelte.

Meglepő módon, egyes nagykunsági fészkeknél viszont kerültek elő három fiókás fészekaljak, de a sikertelenül költő párok száma itt is magas volt, írták. A kevés sikeres nagykunsági pár mind lokálisan kedvező adottságú, kis kiterjedésű vízállások, csatornák közelében költ. Az eredményesen kelt fiókákat a természetvédelmi őrök egyedi azonosításra alkalmas jelölőgyűrűkkel látták el.

A fészkek ellenőrzését és a fiókák gyűrűzését az Ifjú Kócsagőr program résztvevői is segítették.

Kapcsolódó
Rendszeresen kijár a Dunára és a Palatinus Strandra Karcsi, a mentett gólya
Jobban sikerült a rehabilitációja, mint gondolták.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik