Mozaik

30 éve nem volt ilyen katasztrofális a fekete gólyák költése Baranyában

Habarics Béla HNPI, Természetvédelmi Őrszolgálat
Habarics Béla HNPI, Természetvédelmi Őrszolgálat
A Nyírség-Szatmár-Bereg Tájegységben ugyanakkor 10 év alatt most volt a legtöbb fióka.

Az idei évben a megszokottól nagyobb számú, összesen 66 fekete gólya (Ciconia nigra) fióka repült ki a Nyírség-Szatmár-Bereg Tájegységben, olvasható a Hortobágyi Nemzeti Park Facebook bejegyzésében.

Az utóbbi tíz évben most volt a legmagasabb a fészkelések sikeressége (74%) is, illetve a fészkenkénti átlagos fiókaszám is “ezüstérmes” lett (2,53)

– tájékoztattak.

Barna Péter, HNPI

Az MME Baranya Megyei Csoportja ugyanakkor a fekete gólyák katasztrofális költési eredményeiről írt.

A téli fészektérképezések során a fekete gólyák 3 új fészke került elő, míg a régi fészkek közül 5 semmisült meg. A váltófészkekkel együtt jelenleg 23 fészek adatai szerepelnek nyilvántartásunkban

– fogalmaztak.

A gólyák a tavaszi visszaérkezésük során 14 fészket foglaltak el, eggyel kevesebbet, mint tavaly. A hűvös tavasz és a forró nyár alaposan rányomta bélyegét a költések sikerességére.

10 pár költése meghiúsult, és az eredményesen költő 4 pár is mindössze 7 fiókát nevelt fel. Az utóbbi harminc évben ilyen kevés fióka kirepülésére még nem volt példa

– írták.

Az elmúlt években még 20-25 párra becsülték a megyében fészkelő fekete gólyák számát. Idén mindössze 5 olyan körzetet azonosítottak be, ahol a madarak rendszeres jelenléte alapján a fészkelés valószínű, tehát a költő párok száma valószínűleg már húsz alatt van.

A fekete gólya fokozottan védett, természetvédelmi értéke 500.000 Ft.

Kapcsolódó
Madárcsoda: fekete gólya sétált Lillafüreden
Feltételezések szerint Garadna környékén fészkel.
Olvasói sztorik