Virágzó vidékünk

Gyülekezőt fújtak a réhelyi madárvárosban

KMNP/Gyulai László
KMNP/Gyulai László
Különösen nagy számban jelennek meg madarak a Körös-Maros Nemzeti Park területén levő madárvárosban és környékén – adta hírül a nemzeti park a honlapján.

A három évvel korábban a Réhelyi-tanösvény mellé telepített madárváros kedvelt fészkelőhelye lett a madaraknak. Különböző típusú odúkat hoztak létre, így más-más madarak használják ezeket.

A 66 odúból idén 46-ban raktak fészket. A felső, legnagyobb nyílású D-odúkban egy pár csóka, illetve egy kuvikpár fészkel. A B típusú odúkban pedig széncinegék, kék cinegék, házi rozsdafarkúak és verebek rendezkedtek be. Összességében tehát a madárváros odúinak mintegy 70 százaléka lakott, ami a tavalyinál jobb arány

– írják a honlapon.

Kapcsolódó
Kék vércsék ezrei gyülekeznek a Körös-Maros Nemzeti Parkban
Nagyjából egy hónap alatt repülnek át a Földközi-tenger, a Szahara és az esőerdők rengetege fölött.

Az ott élő madarak mellett sok egyed a madárváros melletti kis tó és a körülötte levő árnyas fák miatt keresi fel a területet, ahol hűsölni tudnak egy kicsit a nagy melegben. Megjelennek itt gémfélék, bakcsók, szürke gémek, törpegémek, nagy kócsag, récefélék, szárcsák, bölömbikák is.

Célunk, hogy a madarak megtelepítése mellett a környezeti nevelésbe is bevonjuk a tanösvénynek ezt a részét. Éppen ezért a tó mellett kialakítottunk egy madárlesként szolgáló házikót is. A madarak szerencsére nem reagálnak érzékenyen az ember jelenlétére, így jól megfigyelhetjük életmódjukat, láthatjuk röptüket, hallhatjuk éneküket

– olvasható az oldalon.

Kapcsolódó
Szalakóta odúkban költött 13 kuvikpár
A Körös-Maros Nemzeti Park Cserebökény részterületén ez a leggyakoribb bagolyfaj.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik