Virágzó vidékünk

Cinegék és rozsdafarkúak kedvelt helye a réhelyi madárváros

A megfigyelések szerint a tavalyi év a korábbinál több odúlakót vonzott.

A Körös-Maros Nemzeti Park területén harmadik szezonját kezdi idén a Réhelyi Látogatóközpont tanösvényén felállított madárváros. A tavaszi tisztítási, takarítási munkálatok során a szakemberek örömmel állapították meg, hogy a madarak körében népszerűnek bizonyult az „odúegyüttes” – olvasható az igazgatóság weboldalán.

A nemzeti park a madarak pusztai megtelepedését, fészkelését kívánja a 66 odúnyi várossal segíteni. Gyakorlatilag ez három tábla U alakban elrendezve – 2,5 m magas és 1,5 m széles –, és ezeken foglalnak helyet a különböző típusú odúk. A kisebb testű madarak az alsó sorokban, a nagyobbak a felső sorban találnak fészkelési lehetőséget.

madarvaros2

Odúkban fészkelhetnek a madarak

A megfigyelések szerint a tavalyi év a korábbinál több odúlakót vonzott. A madarak összességében 63 %-ban foglalták el a fészkelő helyeket. Érdekesség, hogy a ligetes facsoport felé eső oldalon sokkal nagyobb volt a „népsűrűség”, mint az ellenkező oldalon, ahol szinte semmilyen takarásban nincsenek az ott lévő odúk. A takarás felőli odúk 86 %-a volt lakott, középen 59 %-a, a nyitott oldalon pedig 41 %-a.

A madárváros lakói nagyobb tömegében kék és széncinegék, valamint mezei verebek voltak. A türelmesebb szemlélődő azonban láthatott ezeken kívül házi rozsdafarkúakat és csókákat is.

Házi rozsdafarkú - Fotó: Wikimedia Commons
Házi rozsdafarkú – Fotó: Wikimedia Commons

A madarak megtelepítése mellett a szakemberek célja a környezeti nevelés is, hisz a közeli megfigyelő toronyból az érdeklődők megleshetik a madárfajokat és családi életükbe is bepillanthatnak. Ugyancsak ez a torony szolgál a túzok tavaszi nászceremóniájának – a dürgésnek – megfigyelésére és fotózásra is.

Címfotó: Wikimedia Commons

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik