Virágzó vidékünk

Bölömbikát mentettek meg az egyenruhások

A fél útpályát lezárták, nehogy elüsse egy másik jármű a madarat.

A berettyóújfalui rendőrök 2016. április 3-án 8 óra 25 perckor a 42-es számú főúton Berettyóújfalu és Földes között ellenőrizték az ott közlekedő gépkocsikat, amikor tőlük körülbelül 80 méterre a főúton egy madarat vettek észre – írta a police.hu.

Amikor a madár fel akart szállni, nekirepült egy, a főúton Földes irányába közlekedő kisbusz hátsó részének, amelynek következtében a madár eszméletlenül visszaesett a főútra. A Berettyóújfalui Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztály járőrei a fél útpályát lezárták, és odasiettek a megsérült állathoz azért, nehogy elüsse egy másik jármű. A madár eközben az út melletti árokba vonszolta magát, ahol a rendőrök megfogták és betették a szolgálati gépkocsiba, majd elvitték a Berettyóújfalui Rendőrkapitányságra.

bölömbika2

Az egyenruhások közben értesítették a Hortobágyi Madárkórház munkatársait, akik Berettyóújfaluba mentek és állatorvosi ellátása érdekében a fokozottan védett bölömbikát a madárkórházba vitték. Az állatorvos azt állapította meg, hogy a madár agyrázkódást szenvedett. Miután estére a bölömbika jobban lett, az ott dolgozók szabadon engedték a Hortobágy folyó mellett.

Bölömbika

A nagyobb termetű gázlómadarak közé tartozik, és a többi gémfélétől eltérően kizárólag költőhelyén, a sűrű vízi növényzet között keresi táplálékát. Bár az állománya stabil, a bölömbika Magyarországon fokozott védettséget élvez, eszmei értéke 100 000 forint. Régi magyar népi nevei: dobos gém, vízi bika, nádi bika, ökörbika, bikagém, muszkagém.

Fotók: police.hu

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik