Mozaik

Először filmeztek le madárra támadó óriásteknőst

A vadon élő és növényevőnek tartott óriásteknősöktől még sose láttak ilyet.

A korábban szigorúan növényevőnek tartott aldabrai óriásteknősről először készült olyan felvétel, amelyen madárfiókát üldöz, majd elejti és megeszi, írta az MTI.

Kapcsolódó
Soha nem filmeztek még le ekkora teknősrajt
Teknősök százezrei egy helyen.

A tudósok szerint a Seychelles-szigeteken élő hüllő az első ismert példa arra, hogy növényevőnek gondolt állat a vadonban más állatra vadászott – írta a The Guardian online kiadása.

A felvétel 2020 júliusában készült a szigetcsoport Fregate nevű tagján. Látható rajta, amint egy nőstény óriásteknős lassan követ egy fiatal barna noddit (anous stolidus), rá-rácsap, míg végül sikerül a madár fejét az állkapcsai közé kapnia.

A magántulajdonban lévő Fregate-sziget, amelyet ökoturizmusra hasznosítanak, nagyjából háromezer óriásteknősnek ad otthont. Az Seychelles-szigeteki óriásteknős az Aldabrachelys gigantea fajhoz tartozik, általános nézet szerint szigorúan növényevő

– olvasható a Current Biology című szaklapban.

Justin Gerlach, a Cambridge-i Egyetem Állattani Múzeumának tudósa, a tanulmány vezető szerzője elmondta, hogy ez a viselkedés tökéletesen váratlan volt, vadon élő óriásteknősöktől még sose láttak ilyet.

Korábban minden teknős növényevő volt, noha alkalmanként megfigyelhető, hogy állattetemet, csontot vagy csigaházat ettek a kalciumtartalmuk miatt.

Élőhelyeik nagyszabású helyreállítása után a tengeri madarak visszaköltöztek a szigetre, amelyen most mintegy 265 ezer barna noddi él. Ezek a madarak “teleszórják a talajt leejtett halakkal, fészkeikből hullanak a fiókák”.

A legtöbb helyen a lehetséges zsákmányállatok túl gyorsak vagy túl ügyesen menekülnek ahhoz, hogy az óriásteknős elkaphassa őket. A felvételen a teknős mozgása azt mutatja, hogy az efféle interakció arrafelé gyakran megesik

– jegyezték meg a tudósok.

A Seychelles- és a Galápagos-szigeteken az óriásteknősök a legnagyobb növényevők, a vegetációnak akár 11 százalékát is felfalják.

Gerlach szerint a Fregate-szigeten napjainkban a fán fészkelő barna noddik és az óriásteknősök szokatlan együttélése figyelhető meg. Kiemelte, hogy amikor az élőhelyek ökoszisztémáját helyreállítják, a fajok között teljesen váratlan interakciók tűnhetnek fel, amelyek talán gyakoriak voltak a múltban, de a kutatók sosem találkoztak velük korábban.

A felvételről világos, hogy a teknős élvezettel eszi a madárfiókát, pedig ahhoz képest, hogy a növényevés milyen egyszerű, elég sok gondot okoz neki

– tette hozzá.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik