Mozaik

Kivadult teknősöket filmeztek a Vértesben

Kostyál Pál
Kostyál Pál
Terráriumból kerülhettek a természetbe.

Kostyál Pál hatodik éve hódol egy varázslatos hobbinak, a természetbarát édesvízi búvárként fantasztikus felvételeket készít Magyarország tavaiban.

Az oroszlányi búvárfilmes tapolcai merüléséről korábban a Sokszínű vidék is írt, akkor egy pazar kisfilmet forgatott a színpompás halakról.

A búvár legutóbb 2024. február 17-én, éppen a születésnapján merült a habokba egy dunántúli tóban. Néhány perc múlva különös teremtményekkel találta magát szemközt a víz alatt. Ezen a helyen már tavaly is találkozott hasonló teknősökkel, Kostyál Pál szerint szinte biztos, hogy a természetben szaporodnak. Most két egzotikus hüllővel sikerült közelebbről megismerkednie.

Pál azt is elmondta, hogy ebben a tóban merül leggyakrabban, mert az általa ismertek közül ennek a legazdagabb az élővilága. A tó magánkézben van, a tulajdonos megengedi a búvárnak, hogy a vízben forgasson.

Facebook / Kostyál Pál

Soha nem nevezem meg ezt a tavat, mert a tulajdonos maga is sokat küzd az illegális horgászokkal, valamint a szemetelőkkel. Rendszerint ő kapja a büntetéseket a hatóságtól, mert vannak, akik bejelentenek egy-egy esetet. Most végre nyugalom van a tóparton, és nem szeretném, ha miattam meglepnék a tavat

– mesélte a búvárfilmes a Sokszínű vidéknek.

A természetbúvár azt is hozzátette, hogy tavaly találkozott első alkalommal hasonló teknősökkel a vízben, és úgy tudja, jó néhány példány él belőlük a tóban. A filmes kiemelte, nem ismeri pontosan a teknősök egyes fajait.

A mostani merülés alkalmával kettőt láttam. Meg is lepődtem, mert ezekben a napokban még nagyon hideg a víz. A parti zónában mozgok, a csuka ívás érdekel, de eddig a ragadozók nem ívtak.

A filmen egy méltóságteljes csuka mellett két ékszerteknőst örökített meg a búvárfilmes.

Korántsem mindegy, milyen fajta teknőssel találkozunk a szabadban, hiszen egyetlen őshonos faj él Magyarországon, a mocsári teknős. A védett hüllőt több idegenhonos faj is veszélyezteti, köztük az aligátorteknős, valamint a sárga- és vörösfülű ékszerteknősök. Az idegenhonos fajok példányaiból időnként feltűnik néhány példány a hazai vizekben.

Ezek az egzotikus hüllők akváriumi tartásból származhatnak, leggyakrabban felelőtlen állatbarátok engedik el őket a vízparton. A nagy tűrőképességű fajok tudatlanságból szabadon engedett példányai idővel jelentős károkat okozhatnak a helyi ökoszisztémákban.

A közönséges ékszerteknősök nagyobb testméretük és agresszivitásuk révén lehetnek a mocsári teknősök vetélytársai, gyakran a táplálék mellől is elzavarják őket. Élősködőik a mocsári teknősökben is megjelenhetnek és komoly elhullást eredményezhetnek.

Kapcsolódó
Mississippi tarajosteknőst találtak a Tiszánál
A nevéből ki lehet találni, hogy nem őshonos faj.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik