Mozaik

Kétméteres teknőst videózott a magyar vállalkozó Dominikán

illusztráció/wikimedia commons
illusztráció/wikimedia commons
A természet a legnagyobb csoda! Ideje lenne vigyázni rá!

A Dominikai Köztársaságban élő Südi Sándort, a turisták körében Südi Sandroként ismert magyar vállalkozót korábbi cikkünkben mutattuk be olvasóinknak. Akkor mesélt kalandos életéről, dominikai munkájáról.

Sandro dominikai vállalkozása turisztikai szolgáltatás, mely a reptéri transzfertől a saját szervezésű fakultatív programokig terjed, de igény szerint segít az utazás és a szállás megszervezésében is. A tömegturizmus kínálatával ellentétben Sandro és csapata olyan programokat kínál, melyek többségükben egyediek, különlegesek. Ezek hangulatáról egy – a sok közül közzétett videó, mely IDE KATTINTVA tekinthető meg – valósággal letarolta a netet.

Südi Sándor ezúttal párját ritkító videóval jelentkezett. Néhány nappal ezelőtt Punta Cana közelében Macao Beachen járt magyar turisták csoportjával, amikor a partra vetődött egy rejtőzködő életet élő, ritkán látható hatalmas kérgesteknős, ami ámulatba ejtette a közelben lévőket.

Vélhetően tojást rakni merészkedett a partra a szárazföldön egyébként nagyon nehezen mozgó állat, ám az összesereglett emberektől megriadhatott, így visszaballagott az óceánba, elúszott, és nyilván másutt, ahol háboríthatatlan a part, le is rakhatta a tojásokat

– mondta érdeklődésünkre Sandro, akinek a fia készítette a videót.

A Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján szereplő, fokozottan védett kérgesteknős méreteiről a Wikipédia azt írja, hogy kifejlett példányai egy tonnát is nyomhatnak, és 2 méteresek is lehetnek. Ezek az állatok a rendelkezésre álló adatok szerint 1200 méter mélységbe is képesek alámerülni az óceánban, s akár 30-70 percet is eltölthetnek a mélyben, miközben 35 km/h sebességet is elérhetnek.

Bár pontos méréseket nem végeztünk, az általunk videóra vett teknős teljes páncélhossza meghaladta a két métert, súlya pedig legalább 900 kilogramm lehetett

– fűzte hozzá Südi Sándor, aki a videóhoz ennyit írt:

A természet a legnagyobb csoda! Ideje lenne vigyázni rá!

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik