Mozaik

Milliószám gyilkolják a tengeri teknősöket világszerte

Pixabay
Pixabay
A teknősök vadászata és kereskedelme része a globális illegális vadvilági piacnak, amelynek értéke évente eléri a 23 milliárd dollárt.

Több mint egymillió tengeri teknőst öltek meg illegálisan az elmúlt 30 évben, derült ki egy tanulmányból – írta a Greendex.

Kapcsolódó
Ehető csomagolóanyagot fejlesztettek a tengeri teknősök védelmére
A környezetbarát lépéssel hosszabb távon tengeri állatok tízezreit menthetik meg.

Évtizedek óta a luxuscikkek iránti kereslet mozgatja a karvalyteknősök és zöld teknősök globális kereskedelmét, a két veszélyeztetett faj együttesen az illegális kereskedelem 95%-át teszi ki. Az Arizonai Állami Egyetem tudósainak becslése szerint 10 év alatt 65 országban évente mintegy 44 ezer teknőst öltek meg illegálisan, pedig a védelmüket törvényekkel szavatolják.

A tengeri teknősökre élelemért, gyógyszeripari alapanyagért, dekorációként vagy ékszerként való felhasználás céljából vadásznak.

Pixabay

Az amerikai kutatók megvizsgáltak minden olyan egész teknőst vagy teknős-testrészt – fejet, farkat, páncélt -, amely illegális forrásból származik.

Az illegálisan kifogott teknősök 95 százalékát két fő faj példányai adják: a zöld tengeri teknősök és a karvalyteknősök. A zöld teknőst tartják a legfinomabbnak, a karvalyteknősöket pedig a gyönyörű páncéljuk miatt keresik.

Délkelet-Ázsia és Madagaszkár a tengeri teknősök vadászatának legfőbb terepei, egy tudományos jelentés szerint Vietnamban a legnagyobb az illegális kereskedelem, Kína és Japán pedig a legnépszerűbb piacai a teknősből készült termékeknek.

Pixabay

A fejlődő országok mindaddig folytatni fogják az illegális teknősök szállítását, amíg azok a magasabb jövedelmű országokban luxuscikknek számítanak.

A nyilvánosságra hozott adatok segíthetnek annak meghatározásában, hogy a természetvédőknek és a jogalkotóknak hogyan kell fellépniük a jövőben a tengeri teknősök védelme érdekében.

Kapcsolódó
Kisfiút harapott meg egy teknős Nógrádban
Hektor ösztönből harapta meg a kisfiú orrát, amit össze kellett varrni.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik