Mozaik

Luxuscikké is válhatnak a tejtermékek

Pixabay
Pixabay
Nem éri meg a tehenek tartása a tehenészetek egy részének, ami sok esetben az állatállomány csökkentéséhez vagy felszámolásához vezethet.

Kétszámjegyű a növekedés az ipari energiaár, szintén jelentős a szennyvíz, elektromos áram, víz, fuvardíj, alkatrész, tisztítószerek, vegyszerek, műtrágya, gyógyszer, munkaruházat árában, miközben a tejet hatósági áron kell forgalmazni – írja az Agrárszektor.

A helyzet már annyira súlyos, hogy sokan a tehenészet állományának csökkentésére vagy teljes felszámolására kényszerülnek, ami pedig a tejtermelés csökkenéséhez és a tej drágulásához vezet. A 2,8%-os tejnél nem érzékelnek drágulást a fogyasztók a hatósági ár bevezetése óta, az összes többi tejterméknél viszont jelentős az áremelkedés.

A zsíros, félkemény trappista sajt kilójáért 3100 forintot kell fizetni, a 700 grammos kiszerelés 2700 forintba kerül, míg a 185 grammos csomag 690 forintba. A rögös túróért negyed kilós kiszerelésben 430-510 forintot kérnek el. A tejföl márkától és kiszereléstől függően 129-1200 forintba, a tej literenként 210-540 forintba kerül.

Ha pedig kézműves terméket fogyasztanánk, extrán magas árakkal találkozhatunk, miközben a kistermelők árrése a lehető legalacsonyabb.

Kapcsolódó
Lányáról nevezte el az Anikó sajtot, az ország egykori kedvencét
A ma már felnőtt névadó annak idején dolgozott is a tejüzemben nyári munkán.
Olvasói sztorik