Getty Images
Otthon készült

Casu marzu: „a világ legveszélyesebb sajtja”

Az Olaszországhoz tartozó Szardínia szigetét sok mindenről ismerik világszerte, azt viszont csak kevesen tudják, hogy a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült egy helyi specialitás 2009-ben. Ez az úgynevezett casu marzu, amit a világ legveszélyesebb sajtjaként tartanak számon, írja a CNN.

A juhsajt különlegessége meglehetősen undorítóan hangzik. Miután a sajtot kiteszik egy meleg, nedves helyre, legyek rakják le a tojásaikat benne. A peték kikelnek és gyakorlatik beeszik magukat a sajtba, így mire fogyasztásra kész lesz az élelmiszer, több ezer kifejlett lárva található benne.

A sajtnak a tetejét kell felnyitni, ehhez a lárvák egyáltalán nem nyúlnak. Ez alatt található egy krémes réteg, amit kikanalaznak belőle. Nem szép látvány, ugyanis az állatok ezen a ponton kétségbeesetten mozgolódani kezdenek a sajtban.

Egyes helyiek átforgatják a sajtot egy speciális szerkezettel, ami kiszűri a lárvákat belőle. Viszont vannak, akik egy az egyben fogyasztják a sajtritkaságot.

Ha valakinek sikerül legyőzni az undort és megkóstolja a sajtot, órákig tartó utóízt érezhet majd a szájában. Egyesek afrodiziákumként tekintenek a casu marzura, mások szerint veszélyes az emberi szervezetre, mert a lárvák túlélhetik a harapásokat és úgynevezett légynyüvességet okozhatnak, ami perforációt eredményezhet a belekben. Mindazonáltal egyetlen ilyen esetet sem regisztráltak eddig a sajttal összefüggésben.

A sajtot kereskedelmi forgalomba nem lehet hozni, de Szardíniában évszázadok óta fogyasztják a lárvákkal együtt.

A casu marzu szürke zónában van jogi értelemben véve. Az olasz kormány 1962-ben betiltotta minden parazitával fertőzött étel fogyasztását az országában, ezért aki eladja a sajtot, akár 50 ezer eurós büntetést is kaphat. A szardínaiaik viszont csak nevetnek, amikor a tilalomról kérdezik őket.

Tíz másik olasz régióban is megtalálhatóak a lárvafertőzött sajtok, de a casu marzunak van a legnagyobb hagyománya, ami a kultúra részét is képezi a szigeten.

Kapcsolódó
A falu, ahol egy életen át érlelték a sajtot a saját temetésükre
A halál és a sajt összefonódása elsőre elég bizarr párosításnak tűnhet, de a tájban kell keresni a magyarázatot.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a Sokszínű vidék Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.