Mozaik

Így élték túl a dunai árvizet a vadállatok

pixabay
pixabay
A vadon törvényei szerint nem feltétlenül a legerősebb marad életben.

A vakond jól úszik, a vadmacska és a nyuszt a fák tetején élte túl az áradást, írta a Híradó.hu.

Néhány emlős fajnak problémát okozott ugyan a medréből kilépő Duna, de a természetvédelmi terület ökoszisztémájának jót tett az áradás.

A nemzeti park jelentős része két töltés között elterülő hullámtér. Itt a legtöbb faj és élőhely jól tolerálja az időszakos áradásokat, sőt, az itteni élővilág igényli is, hogy legyenek ilyen elöntések

– emelte ki a a portál érdeklődésére Parrag Tibor, a Természetmegőrzési Osztály vezetője.

Míg az ember félelmetes katasztrófaként éli meg az árvizeket, a Duna–Dráva Nemzeti Park természetvédelmi szakemberei áldásként említik az áradást.

A kilencszáz centis víz extrém magas volt ugyan, ráadásul töltések közé szorult, nem tudott úgy elterülni, mint két-háromszáz évvel ezelőtt, de ez nem okozott ökológiai kárt, nem kellett állatokat menteni

– hangsúlyozta Parrag Tibor, aki kifejtette, hogy ősz elején már alacsony a biológiai aktivitás.

pixabay

A vadmacska magason, a fák lomkoronájának a védelmében pár napot kibír táplálkozás nélkül is.

A költés, fiókanevelés, utódnevelés zömében lezajlott, így az áradás nem tett tönkre madárfészkeket, partifecske üregeket, de egyes emlősfajoknak kellemetlenséget okozott.

A kollégáim például találtak fára fölszorult vadmacskát, amely általában kibírja, túléli az ilyen helyzetet, mivel a vadon élő állat biológiai programjában benne van, hogy pár napot fán kell tölteni táplálkozás nélkül, mikor nem tud vadászni

– magyarázta Parrag Tibor, majd hangsúlyozta, hogy ökológiai szempontból az egyed esete lényegtelen, mindig a populáció számít. Kiemelte, hogy kiszelektálódhat az a vadmacska, amelyik nem tud kihúzni pár napot éhen a fa tetején, mert lesz olyan, amelyik ezt kibírja és ennek az állatnak az utódai is tudni fogják, hogy kell az áradást túlélni.

pixabay

A vadon törvényei szerint nem feltétlenül a legerősebb marad életben.

Az marad életben, amelyik jobban tud adaptálódni a környezetéhez. Ez nem biztos, hogy a legerősebb, lehet, hogy pont az, amelyik legjobban viseli az éhezést, jól úszik vagy a legtömörebb a bundája

– részletezte, és kiemelte, hogy a töltések nemcsak a szarvasok vagy vaddisznók menekülőhelyei. A vadmacskák és a nyusztok jól elvannak ilyenkor a magasabb tölgyfákon egy darabig, lehet, hogy még zsákmányolni is tudnak ott ezt-azt.

pixabay

A vakond kiválóan úszik.Amikor elönti élőhelyét a víz, több száz métert is képes megtenni, amíg elér egy olyan magaslatot vagy töltést, ahol kihúzza, amíg levonul az ár.

pixabay

A halak számára viszont kifejezetten kedvező volt ez az időjárás.

A holtágakban, ártéri tavakban, mélyedésekben felhalmozódott víznek köszönhetően pedig kiváló ívóhelyek lesznek a természetvédelmi területen jövőre.

Az ökoszisztémának kifejezetten jó lenne a rendszeres elöntés.A természetvédelmi szakember, aki rámutatott arra is, hogy amióta szabályozták a Dunát, az egyre magasodó hullámtéren lévő erdők száradoznak. Az árvizek hatására azonban emelkedik a talajvíz szintje, ez a puha fás liget erdők fajainak például a fűzfáknak és nyárfáknak kifejezetten jót tesz.

pixabay

Kapcsolódó
Válságos napok előtt az ár elől menekülő erdei vadak
Szelfizés és fotózkodás helyett inkább segítsük az árvízi védkezést, legyünk tekintettel a menekülő állatokra.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik